Gość pimpek13 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ostra i smaczna tortilla! Na 4 tortille potrzebnych będzie: - około 40dkg mielonej wołowiny (jak nie będzie w sklepie, to może być wieprzowina) - 2 cebule - zielona (ewentualnie czerwona) papryka - chili - 4 tortille pszenne (są powszechnie dostępne w sklepach) - ser żółty (mała kostka) - jakiś ostry sos (ja miałem sos Chili firmy Heinz) Przepis jest bardzo prosty: - cebulę kroimy kostkę - szklimy na patelni po czym dodajemy wołowinę - Smażymy całość 8-10 min i dolewamy sos - dodajemy przypraw chili, tak by całość była ostra!!! (ja dosypałem też innych ostrych przypraw, które miałem pod ręką: ostrej papryki, do potraw chińskich i do gyrosa) - Teraz bierzemy tortillą i układamy na lekko rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu!) i czekamy aż zacznie mięknąć (kilka chwil). Przekładamy na drugą stronę. Jak tortilla będzie odpowiednio plastyczna układamy składniki (to co wcześniej przygotowaliśmy na patelni + pokrojone paski papryki, a następnie ciasno rolujemy. - Gotowe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na nie paski sera (w poprzek) i zapiekamy w piekarniku. Jak długo? Tak długo, aż ser się ładnie rozpuści. Polecam - proste i szybkie danie dla tych, którzy lubią zjeść coś ostrego i sycącego 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Nie ma to jak fast-foody własnej roboty. Przynajmniej wiadomo z czego są zrobione, nie to co w budzie od Turka... fajny przepis, wypróbuję... ja ostatnio zrobiłem tortille po prowansalsku, taki eksperymentalny przepis... wkładkę mięsną stanowiły piersi z kurczaka które na kilka godzin przed smażeniem wysmarowałem ziołami, oliwą i czosnkiem.... potem na patalenię i takie soczyste kąski mięska ( nie mogą byc za małe żeby poczuć że je się cos konkretnego...). \Oprócz mięsa do tortilli wrzuciłem surówkę z pekinki, pomodorów z puszki, kapusty ze słoika ( takiej jak do obiadu z ogórkami konserwowoymi - akurat była w lodówce). Do tego sos czosnkowy i ogólnie danie palce lizać... W każdym razie tortille są ekstra więc wypróbuję i Twój przepis na pewno. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 To prawda,najlepsze są własne wyroby,tym bardziej jeżeli będą one miały charakter fast fooda:) Osobiście bardzo lubię tortille,ale tylko z mięsem wołowym,drobiowe jest zdecydowanie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 mmm....uwielbiam tortille. Przez jakiś czas zastępowały mi nawet chleb :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiu1458 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wygląda smacznie i jak czytam przepis jest to strasznie proste musze wybróbować w krótce lecz będzie cieżko :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 a czy tortillę można zrobić po prostu z naleśnika własnej roboty? jeżeli jednak wskazane są kupne tortille, to proszę o poradę jakiej marki są najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Od jakiegoś czasu sama robię placki tortilli, zdecydowanie je bardziej niż kupne. Bardzo łatwo i szybko się je robi ... POLECAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emma Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Emilia proszę o przepis na placki tortilli:-)Z góry dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Proszę bardzo: 1 szklanka mąki pszennej, ok 1/8 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli z podanych składników ugnieść ciasto i odstawić na 20 minut... po tym czasie rozwałkować podsypując mąką... cieniutkie placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu... piec na jednej stronie do czasu kiedy pojawią się "bąbelki", wtedy przewrócić na drugą stronę... (jak już patelnie się rozgrzeje zmniejszyć temperaturę gdyż jak się zrobi na wysokiej przy zawijaniu potrafią placki pękać) Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emma Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki Emilio!!! Pozdrawiam cieplutko w to zimne lato:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Mama nadzieję że będzie smakowało tak jak mojej małej rodzince 🙂 Pozdrawiam 🙂 P.S. u mnie dziś słońce i jako taki upał więc coś się ruszyło. Ale na jak długo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elen Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Emilia i nigdy nie miałaś problemu z tym ciastem, tzn. nie wychodziło Ci za suche? Pytam bo ja robiłam już z kilku przepisów i zawsze wychodzi za suche, łamie się przy składaniu. Myślisz, że to kwestia tej zbyt wysokiej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.