Skocz do zawartości

Gość pimpek13

Rekomendowane odpowiedzi

Ostra i smaczna tortilla!

Na 4 tortille potrzebnych będzie:

- około 40dkg mielonej wołowiny (jak nie będzie w sklepie, to może być wieprzowina)

- 2 cebule

- zielona (ewentualnie czerwona) papryka

- chili

- 4 tortille pszenne (są powszechnie dostępne w sklepach)

- ser żółty (mała kostka)

- jakiś ostry sos (ja miałem sos Chili firmy Heinz)

Przepis jest bardzo prosty:

- cebulę kroimy kostkę

- szklimy na patelni po czym dodajemy wołowinę

- Smażymy całość 8-10 min i dolewamy sos

- dodajemy przypraw chili, tak by całość była ostra!!! (ja dosypałem też innych ostrych przypraw, które miałem pod ręką: ostrej papryki, do potraw chińskich i do gyrosa)

- Teraz bierzemy tortillą i układamy na lekko rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu!) i czekamy aż zacznie mięknąć (kilka chwil). Przekładamy na drugą stronę. Jak tortilla będzie odpowiednio plastyczna układamy składniki (to co wcześniej przygotowaliśmy na patelni + pokrojone paski papryki, a następnie ciasno rolujemy.

post-21998-1283281134,4184_thumb.jpg

- Gotowe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy na nie paski sera (w poprzek) i zapiekamy w piekarniku. Jak długo? Tak długo, aż ser się ładnie rozpuści.

Polecam - proste i szybkie danie dla tych, którzy lubią zjeść coś ostrego i sycącego 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nie ma to jak fast-foody własnej roboty. Przynajmniej wiadomo z czego są zrobione, nie to co w budzie od Turka... fajny przepis, wypróbuję... ja ostatnio zrobiłem tortille po prowansalsku, taki eksperymentalny przepis... wkładkę mięsną stanowiły piersi z kurczaka które na kilka godzin przed smażeniem wysmarowałem ziołami, oliwą i czosnkiem.... potem na patalenię i takie soczyste kąski mięska ( nie mogą byc za małe żeby poczuć że je się cos konkretnego...). \Oprócz mięsa do tortilli wrzuciłem surówkę z pekinki, pomodorów z puszki, kapusty ze słoika ( takiej jak do obiadu z ogórkami konserwowoymi - akurat była w lodówce). Do tego sos czosnkowy i ogólnie danie palce lizać... W każdym razie tortille są ekstra więc wypróbuję i Twój przepis na pewno. Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Od jakiegoś czasu sama robię placki tortilli, zdecydowanie je bardziej niż kupne. Bardzo łatwo i szybko się je robi ... POLECAM!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo: 1 szklanka mąki pszennej, ok 1/8 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli z podanych składników ugnieść ciasto i odstawić na 20 minut... po tym czasie rozwałkować podsypując mąką... cieniutkie placki smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu... piec na jednej stronie do czasu kiedy pojawią się "bąbelki", wtedy przewrócić na drugą stronę... (jak już patelnie się rozgrzeje zmniejszyć temperaturę gdyż jak się zrobi na wysokiej przy zawijaniu potrafią placki pękać) Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mama nadzieję że będzie smakowało tak jak mojej małej rodzince 🙂 Pozdrawiam 🙂 P.S. u mnie dziś słońce i jako taki upał więc coś się ruszyło. Ale na jak długo ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.