Gość orzechova Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Witam i na wstępie krzyczę o pomoc! Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś. Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Słoiki do pasteryzacji powinny być lekko zakręcone. Po "zabiegu" należy każdą zakrętkę mocno dokręcić, odwrócić słoik do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Witam i na wstępie krzyczę o pomoc! Tatuś uraczył mnie w tym roku ogromną ilością grzybów i nakazał: zrób z tym coś. Chciałam je zapasteryzować albo zamarynować w słoiczkach,ale za nic w świecie nie mogę znaleźć informacji jak to się robi :mrgreen: tzn,wiem jak przygotować zalewę,obgotować grzybki itp,ale kiedy w przepisie piszą: apertyzować 20 min, albo "pasteryzować" to głupieję. jak to się robi? mam już zamknięte słoiki z zalanymi grzybkami wstawić do gara z wodą, nakrętkami do góry, i gotować? czy ktoś mógłby mi pomóc? :mrgreen: zrobiłam trzy słoiczki tak po prostu,zalane zalewą octową i postawione "na głowie",ale jeden się otworzył [tzn, nie zassał się,ten guziczek na pokrywce dalej klika] i nie wiem co z tym fantem zrobić :wink: dokładnie, należy podgotowac słoiki i pasteryzacja gotowa co do "klikajacej" pokrywki to nie należy używac pokrywek z tym jak to nazywasz "guziczkiem", upewnij się że pokrywki które uzywasz są odpowiednie do słoików które posiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.