cziki Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wczoraj urządziliśmy z paczką znajomych festival wycinania dyniaka i jak wiadomo zostało dużo farszu więc postanowiłam zrobić zupę!wyszło przepysznie: duży garnek 3 szklanki bulionu 3 cebule 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich bądź tymianku do gorącego buliony wsypujemy pokrojoną dynię i dusimy ją w bulionie 10 minut, cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do dyni, przyprawiamy i miksujemy blenderem, następnie zagotować i zjeść z uśmiechem :) PS: znacie inne przepisy na dynię czy wiecie coś na temat jej działania na osoby z zapaleniem jelit? mam mamę chorą, która bierze asamax od 3 lat i nigdy nie wiem czy mogę jej coś takiego podawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdalenka_23 Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 witam Dynię można zamarynować w lekkiej zalewie octowej, lub zrobić pyszny dżem, można też piec kawałki dyni jak ziemniaczki. przyprawia się je solą , pieprzem i ziołami, polewa olejem lub oliwą, miesza razem, na blaszke i do pieca, aż brzegi delikatnie się przyrumienią. Kawałki powinny byc większe mogą byc podłużne najlepiej ze skórką, takie łódeczki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 przepyszne jest tez ciasto z dynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Thoris Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ja zawsze dynię dzielę na dwie części i jedną część podsmażam razem z cebulką. Na koniec do zupy dolewam mleka, tak ok. 1/3 szklanki na litr zupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Kiedyś robiłam zupę dyniową z curry ale mie nie podeszła. Teraz najczęściej robię z pieczonej dynii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julianA Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Moja siostra dziś zrobiła przepyszną zupę z dyni. Podała ją z łyżką śmietany i grzankami, niebo w gębie! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguska Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Zupa dyniowa jest super! Z grzankami smakuje rewelacyjnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Nam ostatnio zasmakowała zupka krem z dyni z keksem gęstej śmietany i całość posypana jest prażonym słonecznikiem - mniam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti3 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Moja ulubiona jednak czasochłonna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzygodyGabi Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Zupa dyniowa nie dość, że jest smaczna to jeszcze bardzo zdrowa!! Z mlekiem kokosowym najlepsza!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negreska Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Ja zupę dyniową robię z domowym bulionem mięsno-warzywnym i z pieczoną dynią. Wtedy całość robi się bardzo szybko i ma dobry, bardziej wyrazisty smak. Poza tym dodaję do niej sporo papryki wędzonej i czosnek. A podaję to z grzankami, słonecznikiem i dużą ilością pietruszki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.