Gość KATARINA Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam Wszystkich serdecznie :) Zdarzył mi się mały wypadek w kuchni :( do masy makowej zapomniałam dodać jajek.... czy z makowca wyjdzie coś zjadliwego ?? ciasto rośnie w piekarniku i nie wiem czego się po nim spodziewać :) czy komuś się też to przydarzyło ??? proszę o radę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witaj na forum Katarina :) Hmmm... trudno powiedzieć, bo jeszcze takiego przypadku nie miałam... A jaki był ten przepis, czy do masy makowej należało dodać dużo jajek, i co tam jeszcze miało być w tej masie, mleko, miód, masło? I czy ten makowiec ma być na cieście kruchym czy to ma być strucla? Bo jak do tej masy miało być dodane 1-2 jajka i miałby być na kruchym cieście to myślę, że nic złego z tym makowcem nie powinno się stać - ewentualnie może być trochę twardy. Pozdrawiam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam Cię Katarino, nie musisz się obawiać bo makowiec powinien być udany. Ja posiadam taki przepis że jajek się nie dodaje do masy makowej. Mak sparzony, odcedzony i zmielony gotuje się w syropie z wody i cukru 10 min. Pod koniec gotowania dodaje się tłuszcz i bakalie, krótko trzeba podsmażyć i masa gotowa. Ciasto będzie udane, proszę Ciebie daj nam znać. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.