Skocz do zawartości

Wegańscy Goście


Margot

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz jest mnóstwo świeżych warzyw, nie powinnaś mieć problemów. Jeśli planujesz bardziej tradycyjne posiłki, to może na pierwsze zupy-krem z sezonowych warzyw: ze świeżych pomidorów, z fasolki szparagowej, brokułów, kalafiora, lub nawet zwykłe zupy, ale oczywiście na warzywnych wywarach, nie zabielane śmietaną i na wszelki wypadek bez zasmażki z białej mąki (weganie i wegetraianie zwykle starają sie odzwiać zdrowo i nie jadają białej mąki). Na drugie mogą być młode ziemniaki, różne rodzaje kasz lub ryżu, a do tego dowolne warzywa np. pieczone bakłażany, papryka, cukinia: te same warzywa duszone w pomidorach... Możesz ugotować warzywa na parze, lub zwyczajnie w wodzie i podać z sosem, np. ze zmiksowanego upieczonego bakłażana przyprawionego oliwą i ziołami. Tak samo możesz zmiksować upieczone i obrane ze skóry papryki. Do tego sałata - dowolne kombinacje przyprawione oliwą i sokiem z cytryny. Możesz zrobić kotlety z fasoli, grochu, soczewicy, czy z warzyw: ziemniaków, kalafiora, itp. Znowu możliwości jest mnóstwo, ale pamiętaj, aby zamiast jajka dodać mąki kukurydzianej, a zamiast bułki tartej np. płatków zbożowych. Jeśli jesteś zwolenniczką kuchni światowej to znowu możliwości masz nieskończenie wiele. Mnósto możliwości daje kuchnia Indii, włoska, chińska... Aż trudno wszystko wymienić 8) Na kolację czy śniadanie podaj pełnoziarniste pieczywo, pasty warzywne (ugotowane i roztarte warzywa strączkowe i inne, przyprawione w dowolny sposóB) i sałatki (oczywiście bez majonezu - jajka!) Znowu możliwości masz mnóstwo. Napisz jak poszło :D Mafalda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze sprawdzonymi przepisami to u mnie kłopot, bo zazwyczaj gotuję "na oko" i za każdym razem trochę inaczej 8) Ale napiszę Ci co przygotowałam dla moich wegańskich gości, na pewien czerwcowy weekend. Sniadania: 1. mieszanki płatków zbożowych, bakalie, owoce, a do tego musy owocowe i mleko sojowe do wyboru 2. domowe pieczywo z pastami z tofu (tofu roztarte, przyprawione sosem sojowym i ziołami), z warzyw korzeniowych (ugotowane marchewki, seler, pietruszka, roztarte i przyprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem), pasta z suszonych pomidorów (suszone pomidory zmiksowane z czosnkiem i płatkami migdałowymi, wymieszane z kaparami - takie trochę pesto rosso, ale bez parmezanu) 3. słodkie domowe pieczywo z domowymi przetworami owocowymi (mojej mamy:)) Obiado-kolacje (w dzień było zwiedzanie): 1. sałatka tabbouleh (bulgur, oliwki, pomidory, papryka, cebulka, dużo natki pietruszki) kotleciki z ugotowanych wcześniej ziemniaków, z dodatkiem przypraw i posiekanej cebulki, z odrobiną masy szpinakowej w środku (spażone i mocno odciśnięte świeże liście szpinaku, przyprawione czosnkiem i oliwą) sos z pieczonej papryki (upieczona papryka, obrana ze skóry, zmiksowana z pomidorami bez skórki, przyprawiona i podduszona) mieszanka sałat z rukolą i ziołami, skropiona oliwą i sokiem z cytryny 2. dwukolorowy ryż (część ugotowana zwyczajnie, część z dodatkiem szafranu - wymieszana) curry z papryki i cukinii w sosie pomidorowym marynowany bakłażan (wcześniej obsmażone plastry, skropione octem balsamicznym + listki bazylii i plasterki czosnku) mieszanka sałat z rukolą i ziołami, skropiona oliwą i sokiem z cytryny Potrawy bardzo dobrze się zprawdziły w upalne dni. Może coś Ci się przyda. Mafalda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypomniała mi się kolacja, jaką kiedyś przygotowałam dla znajomych, na "pierwsze, uroczyste pieczenie chleba, w nowej maszynie" 8) Upiekłam dwa rodzaje chleba i zrobiłam do niego arabskie pasty. A teraz zdałam sobie sprawę, że wszystkie były wegańskie :D - moje wersje baba ghanoush, mouttabbal i hummusu. Jeśli ich nie znasz, piszę: 1. upieczony ze skórą bakłażan, póżniej z tej skóry obrany, roztarty i wymieszany z drobno pokrojonym pomidorem obranym ze skóry, cebulką, czosnkiem i natką pietruszki 2. upieczony ze skórą bakłażan, póżniej z tej skóry obrany, roztarty i wymieszany z posiekanym czosnkiem, pastą tahini i natką pietruszki 3. ugotowana i roztarta cieciorka, przyprawiona pastą tahini, czosnkiem, natką pietruszki Oczywiście wszystko przyprawione solą i pieprzem, odrobiną cayenne. Przychodzą mi jeszcze do głowy potrawy na bazie strączkowych: 1. chilli - trzy rodzaje fasoli, dobranej kolorem (np. biała, czarna, czerwona), każda namoczona osobno i osobno ugotowana. Podsmażony czosnek i cebulka + przyprawa chili, do tego pomidory bez skórki duszone do odparowania, na końcu dodane fasolki i całość chwilę razem duszona. Można dodać ostrą papryczkę, kukurydzę... 2. curry z soczewicy - podsmażona cebulka i czosnek z przyprawami do curry, dodana po chwili opłukana i osuszona soczewica - wszystko razem chwilę smażone. Do tego pokrojone w grubą kostke ziemniaki i w drobniejszą marchew, zalane bulionem warzywnym - duszone do miękkości. (można dodać inne warzywa, a zamiast soczewicy fasolę lub cieciorkę) 3. soczewica w pomidorach - podsmażona cebulka i czosnek, dodana po chwili opłukana i osuszona soczewica - wszystko razem chwilę smażone, potem zalane pomidorami bez skórki, duszone do miękkości i przyprawione ziołami prowansalskimi. Mafalda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.