Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
malag

Kiepski Zakwas?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem automatu do pieczenia chleba. Na początku chciałem być ambitny i postanowiłem upiec chleb na zakwasie. Jako, że w sklepie nie było mąki żytniej sprobowałem zrobić zakwas pszenny. Generalnie wychodzi jakis dziwny, właściwie po dokarmieniu nie rośnie, tylko pojawia się coś w rodzaju pianki na wierzchu. Dodanie takiego zakwasu do chleba i upieczenie kończy się zupełnym "plackiem"-tzn chleb nie rośnie. Ostatnio kupiłem też mąkę żytnią i zacząłem robić drugi zakwas(wygląda troche inaczej). Co jakiś czas zmniejszam objętość zakwasu wyrzucając część, ale wczoraj pomyślałem, że zrobie z tych resztek chleb. Dodałem do nich mąkę, trochę soli i drożdże instant(około 3g). Składników było około 750-800g. No i oczywiście znów klapa, chleb w ogóle nie wyrósł mimo drożdży. Czy to może być problem z zakwasem pszennym(bo już sam nie wiem)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że zakwas robisz zgodnie z przepisami, które opublikowane są na forum, albo na stronach internetowych? Początkowo trzymaj się przepisu, proporcji, itd. Ze swojej strony dodam, że naczynia w których robisz zakwas powinny być sterylne - nie wymyte a wyparzone. Gwarantuje to, że odpowiednie kultury bakterii się rozwiną. Jeśli o mnie chodzi - do zakwasu (żytniego) dodaję pewną ilość wody z rozpuszczonym cukrem (2 łyżeczki). Jest to dobra pożywka dla bakterii. Najtrudniej jest zrobić pierwszy zakwas - później zaszczepia się jego resztką zaczyn w drugim naczyniu i można być pewnym, że wyjdzie niemal taki sam jak ten poprzedni :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po kilku wcześniejszych próbach wreszcie udało mi się wyhodować własny zakwas-korzystałam z tego bloga,polecam.Dodałam łyżeczkę jogurtu naturalnego.Zakwas ma to do siebie,ze po dokarmieniu trochę rośnie a potem opada,tak samo jest po przechowywaniu go w lodówce gdy nie jest nam akurat potrzebny.Przed pieczeniem wyjmujemy go a gdy osiągnie temperaturę pokojową dopiero dokarmiamy i na drugi dzień używamy do wypieku. http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/02/zakwas.html Ja też posiadam automat do chleba ale chleb zakwasowy lepiej wychodzi z piekarnika tak więc w maszynie tylko wyrabiam choć przeważnie obywam się bez niej. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Korzystałem z internetowych poradników jak zrobić zakwas, do tego używam mąki razowej-podobno ma więcej bakterii itd. Mój zakwas ma smak i zapach bardzo kwaśny, co chyba jest prawidłowe. Zastanawia mnie tylko czemu na drożdżach nic nie urosło. Może wyrzucić te zakwasy i zacząć od nowa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem,czy razowa nadaje się do zakwasu,ja jej używam do ciasta a zakwas robiłam na 720.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie :razz: Upiekłem pierwszy chleb na zakwasie, który wyszedl... powiedzmy. Chleb rósł sobie całą noc i maszyna go upiekła nad ranem, ale... jest taki mocno kleisty. Może za wcześnie go kroiłem? Przepisy był taki:200g zakwasy żytniego, 320ml wody, 500g mąki żytniej, trochę soli plus dwie łyżki miodu. Smakowo mi odpowiada, ale się lekko rozwala i jest właśnie klejący... Może jakieś sugestie co robię nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chleb trzeba kroić po całkowitym wystygnięciu bo wcześniej jest jakby wilgotny.Jeśli masz automat to pewnie i dołączoną instrukcje wraz z przepisami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.