Skocz do zawartości

Ciasto Czekoladowe


asienka19873

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: - 300g gotowego ciasta francuskiego (moze byc mrozone) Nadzienie czekoladowe: - 200 ml smietany kremowki 30 %, - 250g czekolady gorzkiej (mozna pol na pol z mleczna), - 50g masla, - 1 torebka cukru waniliowego, - szczypta soli, - 1/2 lyzeczki cynamonu, - 4 zoltka, - 3 lyzki likieru morelowego lub brzoskwiniowego( niekoniecznie), - 100g podluznych biszkoptow, - 3 bialka z jaj Do posypania: - cukier puder Ciasto francuskie jesli jest mrozone -odmrozic w temp. pokojowej, (jesli jest w prostokatach polozyc na podsypanej maka stolnicy tak zeby na siebie zachodzilo i utworzylo duzy kwadrat , ktory po odmrozeniu walkujemy zeby brzegi sie pozlepialy). Ciasto przekladamy za pomoca walka na wysmarowana maslem tortownice (26-28cm) i wylepiamy dokladnie i delikatnie by nie porozrywac ciasta,cala tortownice. Dno nakluwamy widelcem. Smietane podgrzewamy w garnku, kiedy bedzie juz sie prawie gotowac zdejmujemy z ognia i wrzucamy polamana czekolade,mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy nastepnie maslo,cukier waniliowy, sol, cynamon, zoltka i likier, dobrze mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min az masa czekoladowa dobrze wystygnie. Polowe biszkoptow wkladamy do torebki do mrozenia i rozkruszamy je za pomoca walka kuchennego. Reszte biszkoptow kroimy w paski, kazdy nalezy przeroic 2 razy wzdluz (najlepiej nozem z zabkami :sad: ). Pokruszone biszkopty mieszamy z masa czekoladowa. Bialka ubijamy na sztywno i mieszamy w dwoch porcjach,lyzka, z masa czekoladowa. Dwie trzecie masy wylewamy na ciasto francuskie, na kremie ukladamy pokrojone biszkopty i na wierzch wylewamy reszte kremu. Obcinamy wystajace ciasto na wysokosci 1 cm nad masa czekoladowa. Resztki ciasta francuskiego mozemy pokroic w paski lub porobic waleczki i ulozyc na wierzchu ciasta( nie polecam bo zle sie kroi po upieczeniu-ale mozna sprobowac). Pieczemy 30-40min w 180 ° C (podgrzac lekko piekarnik przed wlozeniem ciasta). Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem :-( Ciasto jest wilgotne w srodku i bardzo czekoladowe :) Przepis pochodzi z niemieckiej ksiazki kucharskiej dr.oetker . Moje ciasto:

post-6578-097815300 1306862207_thumb.jpg

post-6578-066763600 1306862394_thumb.jpg

post-6578-055278200 1306862669_thumb.jpg

post-6578-058353000 1306862713_thumb.jpg

post-6578-047968300 1306862772_thumb.jpg

post-6578-016010700 1306862928_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda wspaniale i apetycznie - czekolada to moja obsesja :sad: Nie mam doświadczenia w pieczeniu ciasta francuskiego, może wreszcie czas spróbować? Dzięki za ciekawy przepis, zapisuję go sobie i będę mieć na uwadze :) Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.