DOMOWE_WYROBY Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2011 Uwielbiam makaron i staram się na bieżąco uzupełniać podstawowe składniki do prostych i szybkich potraw. W kuchni zawsze znajdę: ulubione grube spaghetti, cebulę, przecier pomidorowy i pomidory w puszce, oregano i pieprz. najczęściej dokupuję tylko salami (ok. 30 deko na dwie osoby) i ser żółty do posypania. Tak powstaje wspaniały włoski smak. Biorę garść mojego ulubionego grubego spaghetti. Może być to równie dobrze każdy inny. Kroję salami (około 30 deko) na mniej więcej równe paski. Kroję 2-3 cebule, to już jak kto lubi czy drobno czy nie. Wrzucam makaron do gotującej się lekko osolonej wody. Jak jest dobry makaron to się nie skleja. O ile nie jesteśmy pewni, można wlać kilka kropel oliwy. Smażę salami nie dolewając oleju(!) Otwieram przecier pomidorowy (500g), kupuję taki w kartoniku. Może być z różnymi przyprawami. Jak salami się podsmaży dodaję cebulę. Przygotowuję przyprawy: oregano i pieprz. Nigella Lawson wodę z ugotowanego makaronu dolewa na koniec do patelni z salami. Sos dzięki temu gęstnieje. Ja o tym zapomniałam i wodę z makaronu wylałam. Do salami i usmażonej cebuli dolewam przecier pomidorowy i wrzucam krojone pomidory. Pomidory są z puszki - szybciej i wygodniej, bez obierania. Na koniec dodaję przyprawy. jeszcze tylko żółty ser na wierzch i makaron z salami gotowy. foto krok po kroku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.179411962120193.45315.176386815756041 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.