Kasia M. Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) przygotowanie: ok. 1 godz. pieczenie: ok. 35min czekanie aż ostygnie: za długo ;p Składniki na ciasto: 1 k. margaryny (miękkiej) 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki zwykłej łyżka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać żółtka i margarynę - miksować na gładko. Do utartej masy dosypać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać łyżką, żeby zostały małe grudki z mąki: Składniki na masę: 3 budynie bez cukru (np. śmietankowe) 1 litr mleka 1/2 szkl. cukru 1 kg jabłek (słodkie lub kwaśne - jakie wolisz) Wykonanie: Jabłka obrać na tarce jarzynowej (albo można pokroić na plasterki). Budyniu jeszcze nie gotować. Wysmarować blachę i wylać ciasto, ale zostawić ze 2 łyżki na sam koniec. Jabłka odcisnąć z soku i rozłożyć na ciasto. Teraz ugotować budynie z podanych wyżej ilości. Od razu na gorąco wylewać na jabłka. Teraz dać tą resztkę ciasta na wierzch jak lane kluski ;P Piec w temp. 180st. przez około 35min w piekarniku na gaz, ok. 30 min w piekarniku na prąd. W międzyczasie wypić soczek z jabłek bo zdrowy ;P I... gotowe :smile: Smacznego :smile: Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Kasia M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 śliczne ciasto Kasiu:) mam pytanie,czy piec z grzałką góra-dół, czy w termoobiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 1 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Ja mam piekarnik na gaz więc ciężko mi stwierdzić, ale moja ciocia zawsze w termoobiegu piecze, tylko wtedy zmniejsza temperaturę o ok 10-20 stopni :smile: Miło mi że się podoba placuszek, dziękuję :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Świetnie napisany przepis,a ciasto też zapowiada się smakowicie. O ile nic nie stanie mi na przeszkodzie,dziś je upiekę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.