Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kasia M.

Placek Budyniowo Jabłkowy

Rekomendowane odpowiedzi

post-15008-0-88359400-1314814887_thumb.j

przygotowanie: ok. 1 godz.

pieczenie: ok. 35min

czekanie aż ostygnie: za długo ;p

Składniki na ciasto:

post-15008-0-44030400-1314814893_thumb.j

1 k. margaryny (miękkiej)

4 jajka (oddzielić żółtka od białek)

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szkl. mąki zwykłej

łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na pianę.

Dodać żółtka i margarynę - miksować na gładko.

Do utartej masy dosypać mąki wymieszane z proszkiem i wymieszać łyżką, żeby zostały małe grudki z mąki:

post-15008-0-08605900-1314814903_thumb.j

Składniki na masę:

post-15008-0-00351500-1314814914_thumb.j

3 budynie bez cukru (np. śmietankowe)

1 litr mleka

1/2 szkl. cukru

1 kg jabłek (słodkie lub kwaśne - jakie wolisz)

Wykonanie:

Jabłka obrać na tarce jarzynowej (albo można pokroić na plasterki).

Budyniu jeszcze nie gotować.

Wysmarować blachę i wylać ciasto, ale zostawić ze 2 łyżki na sam koniec.

Jabłka odcisnąć z soku i rozłożyć na ciasto.

post-15008-0-63191500-1314814918_thumb.j post-15008-0-50720100-1314814924_thumb.j

Teraz ugotować budynie z podanych wyżej ilości.

Od razu na gorąco wylewać na jabłka.

post-15008-0-15922500-1314814930_thumb.j post-15008-0-37993700-1314814935_thumb.j

Teraz dać tą resztkę ciasta na wierzch jak lane kluski ;P

post-15008-0-77052000-1314814939_thumb.j

Piec w temp. 180st. przez około 35min w piekarniku na gaz, ok. 30 min w piekarniku na prąd.

W międzyczasie wypić soczek z jabłek bo zdrowy ;P

post-15008-0-96077200-1314814945_thumb.j

I... gotowe :smile:

post-15008-0-12119000-1314814952_thumb.j

Smacznego :smile:

Edytowane przez Kasia M.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam piekarnik na gaz więc ciężko mi stwierdzić, ale moja ciocia zawsze w termoobiegu piecze, tylko wtedy zmniejsza temperaturę o ok 10-20 stopni :smile: Miło mi że się podoba placuszek, dziękuję :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Świetnie napisany przepis,a ciasto też zapowiada się smakowicie. O ile nic nie stanie mi na przeszkodzie,dziś je upiekę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.