codogara Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Wypróbujcie ciekawy przepis na romantyczną gruszkę w winie i wygrajcie butelki wina w KONKURSIE https://www.codogara.pl/3263/konkurs-gruszka-w-winie-video/ Składniki: 1 gruszka 2 kieliszki czerwonego wina pół kieliszka soku z aronii pół tabliczki gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 ml śmietany słodkiej 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przepis na gruszki w winie: Obieramy gruszkę, powinna być ona jędrna, nie może być zbyt miękka (polecam gatunek: konferencja). Do małego garnka wlewamy wino (najlepiej półwytrawne) oraz sok aroniowy (ja miałem mieszankę aronii, winogron i jabłek). Gdy płyn się zagotuje wkładamy gruszkę i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ją do wystygnięcia. Pozostały płyn można zredukować – powstanie pyszny sos. Ja polecam podawać gruszkę z roztopioną na kąpieli wodnej gorzką czekoladą z 6 łyżkami mleka. Całość dekorujemy bitą śmietaną (ubijamy śmietanę 30% wraz z 1 łyżeczką cukru pudru – aby nie powstało masło). Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi