apsik Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 CIASTO 9 białek + 5 żółtek 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 1/2 szkl mąki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku Ubić tak jak biszkopt,podzielić na 4 części i dodać do nich. -do pierwszej -2 łyżki mąki -do drugiej-2łyżki kisielu wiśniowego bez cukru -do trzeciej-2 łyżki kakao -do czwartej-1/2 szkl maku Kłaść kupkami na przemian,po upieczeniu przekroić na 3 części.Piec około 40 minut Krem.. 1/2 litra śmietany kremówki ubić z 1/2 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy ,dodać 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1/2 litra wody-mają być zimne . Ciasto na koniec udekorować polewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Wczoraj powtórka z tulipana ...zachęcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ojej! jaki piękny, kolorowy, musiał być pyszny Elu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Ja piekłam takie ciasto na komunię mojego Mateusza,oj...dawno temu. Jednak ja kroiłam ciasto tylko na dwie części. Powiem Wam,że zrobiło furorę. Dziękuję za przypomnienie przepisu,muszę je znów upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Jakie śliczne ciacho! Mmmm... zjadłabym do kawki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 I ja też :biggrin: tym bardziej, że właśnie piję kawę i nie mam nic do niej :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Dorotko to zakasuj rękawy i do dzieła bo wbrew pozorom to robi się bardzo szybko. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Już jeden krok zrobiłam, bo przepis mam już wydrukowany... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Oj kusicie tym ciastem ;-) ,będę i ja musiała je upiec. Wygląda super i na pewno smakuje wyśmienicie. Gratuluję Elu :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Jadłam ostatnio podobne ciasto na zabawie andrzejkowej, tylko było przekrojone na dwie części - widocznie pani kucharka też zagląda na nasze forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Dorotko masz rację że na dwie części można przekroić ale na trzy wygląda to ciekawiej i najlepiej jeszcze placki poodwracać ażeby kolory się fajnie mijały. Ja kiedyś zrobiłam z galaretką,,owoce leśne to wyglądało jeszcze piękniej. Polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Ja to ciasto kroje na dwie części i tak jak Elunia doradziła odwracam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Nie zauważyłam Halinko ,że bardzo podobne ciasto wstawiłaś już wcześniej....bardzo przepaszam.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: chociaż są zmiany widoczne w przepisie i wyglądzie-mam nadzieję ,że nikt się nie obrazi bo smak jest napewno inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Eluniu nie ma za co przepraszać bo przepisy jak i wygląd ciast nie są identyczne. Smakiem też się różnią i nie ma prawa nikt się obrazić. Obiecuję Tobie że jak nadarzy się okazja to napewno zrobię to ciasto zgodnie tak jak Ty podałaś i dodam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.