Skocz do zawartości

Sprawdzony Przepis Na Ciasto Do Pizzy.


Pasteczik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Już dwa razy próbowałem upiec własną pizzę, ale ciasto zawsze było jak z kamienia. Nie wiem czy wynika to ze złego przepisu czy może temperatury piekarnika (elektryczny). Prosiłbym o sprawdzony przepis na dobre ciasto lub jakąś poradę, żeby ciasto było miękkie. Przy okazji przydałby się jeszcze jakiś przepis na sos pomidorowy do posmarowania ciasta. Z góry dzięki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam cię, ja dostałam taki przepis od włoskiej koleżanki i jest dobry :) Składniki: ok.300ml (1 kubek) ciepłej wody 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 kubka mąki 1/2 paczuszki drożdży w proszku (takie pakowane po 7gram ja miałam) ja jeszcze dodaję łyżkę wymieszanych ziół (np. bazylia, oregano itp) i to całkowicie zmienia smak ciasta na taki super :cool: + mąka kukurydziana (patrz w Pieczenie na dole) Wykonanie (dużo pisania ale idzie szybko): Wymieszać suche składniki, dolać wodę, wymieszać, dolać olej i wyrabiać co najmniej 5 minut. Uformować kulkę i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. Ale nie sypać miski mąką tylko nasmarować miskę i ciasto oliwą - mąki już do niczego nie będziemy dodawać. Jak wyrośnie nie wyrabiać ponownie tylko od razu wałkować do takiej grubości jaką lubimy (ja robiłam mini pizze więc od razu rozdzieliłam ciasto na mniejsze kulki). Posmarować sosem (mój sos: pasta pomidorowa, 2 łyżki oliwy, łyżeczka ziół i to zagotować i wystudzić i jest dobry). Włosi robią tak, że najpierw dają tarty ser a potem składniki i najlepiej jak tych składników jest niewiele żeby nie było za dużo smaków namieszanych bo dla nich najlepsza pizza to sos i ser :biggrin: Moje ulubione: (zawsze sos i ser oraz): 1. mocno podsmażona cebula w paski, nie kostkę + smażone pieczarki + szynka 2. pokrojony w paski kotlet w panierce (albo nuggets ze sklepu ;P + podsmażona papryka Chyba bardzo prosta jestem ;P Pieczenie: W nagrzanym piekarniku do 200-220stponi przez 10 minut max, chyba że wielką pizzę robisz to musisz trochę czas wydłużyć. A blachę posypać mąką kukurydzianą najlepiej, nie smarować ani nic. Ale nam nigdy takie super ciasto nie wyjdzie bo oni to pieką w wielkich piecach na specjalnych kamieniach i w temp. ok 300stopni przez max 5 minut... Ale to ciasto i tak wychodzi dobre :) Pozdrawiam cię i mam nadzieję że się odezwiesz jeśli zrobisz tą pizzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.