Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Ciasteczka "waniliowe Rogaliki" - Orzechowe Lub Migdałowe, Kruche I Rozpływające Się W Ustach

Rekomendowane odpowiedzi

kruche ciasto:

- 560g mąki,

- 160g cukru,

- 400g masła lub dobrej margaryny,

- 200g mielonych orzechów lub migdałów,

- 2 cukry waniliowe.

do obtaczania:

- 4 cukry waniliowe,

- 100g cukru pudru.

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto , uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu odcinać kawałki ciasta i formować z każdego długi cienki wałek (grubości palca wskazujacego) , nastepnie podzielić wałek na małe odcinki ok 5cm (wielkości palca wskazujaceo) i wyginać każdy kawałek w "rogalika", kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, tak żeby się nie sklejały. Piec na drugiej szynie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180'C na złoty kolor przez 15min.

Po wyłożeniu blachy z piekarnika należy odczekać ok. 3 min by ciasteczka nieco stwardniały (inaczej będą się łamać) i kiedy można je już wziąć w rękę (można też zdejmować widelcem) takie ciepłe ciastka obtaczamy delikatnie (żeby nie połamać ) ale grubo w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciastka odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

Ciasteczka zamknięte szczelnie w puszce lub słoju trzymają się nawet do 6 tygodni.

post-6578-0-83342200-1323899588_thumb.jp

post-6578-0-78858900-1323899758_thumb.jp

post-6578-0-85588900-1323900501_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziekuje Dorotko :) sa pyszne polecam goraco :) ja dziele skladniki na polowe(jak nie moge sie zdecydowac) i jedna czesc robie z 10 dag orzechow a druga z 10 dag migdalow . Migdalowe chyba znow upieke bo mi mezus polowe wyjadl :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam, tak jak przypuszczalam nic mi na swieta nie zostalo po ostatnim pieczeniu hihi ;) dzis zrobilam znow moje ciasteczka cala porcja migdalowa , mam nadzieje ze wytrzymaja pare dni do swiat :mrgreen: mala rada jeszcze: ciasteczka nalezy szybko formowac w walek inaczej pod wplywem naszych cieplych raczek ciasto sie nieco rozjezdza, Mozna tez zamiast robic walka porobic male kulki i miedzy dlonmi zrobic waleczek(na srodku bedzie grubszy a konce ciensze) i wygiac w "rogaliki". a i zukru pudru zrobcie 2 razy tyle, chlona strasznie hehe :biggrin: Tyle wychodzi z calej porcji:

post-6578-0-29595800-1324474376_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Czarna05 , dziekuje :) ciasteczka sa bardzo latwe w przygotowaniu i swietnie samkuja, kruchutkie i naprawde rozplywajace sie w ustach , polecam sprobowac :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.