asienka19873 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 kruche ciasto: - 560g mąki, - 160g cukru, - 400g masła lub dobrej margaryny, - 200g mielonych orzechów lub migdałów, - 2 cukry waniliowe. do obtaczania: - 4 cukry waniliowe, - 100g cukru pudru. Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto , uformować w kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu odcinać kawałki ciasta i formować z każdego długi cienki wałek (grubości palca wskazujacego) , nastepnie podzielić wałek na małe odcinki ok 5cm (wielkości palca wskazujaceo) i wyginać każdy kawałek w "rogalika", kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, tak żeby się nie sklejały. Piec na drugiej szynie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180'C na złoty kolor przez 15min. Po wyłożeniu blachy z piekarnika należy odczekać ok. 3 min by ciasteczka nieco stwardniały (inaczej będą się łamać) i kiedy można je już wziąć w rękę (można też zdejmować widelcem) takie ciepłe ciastka obtaczamy delikatnie (żeby nie połamać ) ale grubo w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciastka odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :) Ciasteczka zamknięte szczelnie w puszce lub słoju trzymają się nawet do 6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Wyglądają smakowicie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 dziekuje Dorotko :) sa pyszne polecam goraco :) ja dziele skladniki na polowe(jak nie moge sie zdecydowac) i jedna czesc robie z 10 dag orzechow a druga z 10 dag migdalow . Migdalowe chyba znow upieke bo mi mezus polowe wyjadl :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 witam, tak jak przypuszczalam nic mi na swieta nie zostalo po ostatnim pieczeniu hihi ;) dzis zrobilam znow moje ciasteczka cala porcja migdalowa , mam nadzieje ze wytrzymaja pare dni do swiat :mrgreen: mala rada jeszcze: ciasteczka nalezy szybko formowac w walek inaczej pod wplywem naszych cieplych raczek ciasto sie nieco rozjezdza, Mozna tez zamiast robic walka porobic male kulki i miedzy dlonmi zrobic waleczek(na srodku bedzie grubszy a konce ciensze) i wygiac w "rogaliki". a i zukru pudru zrobcie 2 razy tyle, chlona strasznie hehe :biggrin: Tyle wychodzi z calej porcji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witaj Czarna05 , dziekuje :) ciasteczka sa bardzo latwe w przygotowaniu i swietnie samkuja, kruchutkie i naprawde rozplywajace sie w ustach , polecam sprobowac :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Czy do tych rogalików nie dodaje się jajek ani proszku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Nie dodaje się jajek i proszku :) dlatego są takie kruche i pyszne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Dziękuję za informację :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Podbijam temat ciasteczek :) moja tegoroczna porcja rogalików w wersji migdałowej :) polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.