dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2005 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yola79 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 skusił mnie przepis- dostałam ogórki w w pierwszej koncepcji miały być korniszony ale pikle brzmią intrygująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku? Witaj! Do tej porcji ogórków dodaje się cały pęczek zielonego koperku. Pikle te robię już od kilku lat i zapewniam, ze na pewno będą smakowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwonia Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 a moje wyszły bardzo słone dlaczego?robiłam według przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.