Skocz do zawartości

Pyszne pikle z ogórków


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Pyszne, jędrne pikle z ogórków 5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca. na zalewę: 2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki. Polecam, bo są bardzo dobre

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Pyszne, jędrne pikle z ogórków

5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca.

na zalewę:

2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru

Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki.

Polecam, bo są bardzo dobre

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pyszne, jędrne pikle z ogórków

5 kg ogórków, pęczek zielonego kopru (ewentualnie 2 łyżeczki suchego ziarna kopru), 1/2 kg cebuli, pieprz ziarnisty, liść laurowy, angielskie ziele, gorczyca.

na zalewę:

2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10% , 1,5 szklanki cukru

Nieduże ogórki ze skórką (ewentualnie duże - pokroic i wybrać gniazda nasienne) pokroić wzdłuż na 4 części i posolić -5 łyżkami soli, osobno pokroić cebulę w plastry i też nasolić -0,5 łyżki. Ogórki i cebulę pdstawić na 3 - 4 godz. i następnie odlać sok. Układać ciasno w słoikach na przemian z cebulą i koprem. Dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w słoikach przez chwilę aż zbieleją ogórki.

Polecam, bo są bardzo dobre

a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja mam pytanie:jak myślisz można do nich dodać gałązkę zielonego koperku?chyba nie popsuje smaku?

Witaj!

Do tej porcji ogórków dodaje się cały pęczek zielonego koperku. Pikle te robię już od kilku lat i zapewniam, ze na pewno będą smakowały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.