Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
don_balon

Sałatka Śledziowa Z Czerwoną Fasolą

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

* tacka filetów śledziowych "matias" w oleju (250g śledzia)

* puszka czerwonej fasoli

* 2 średnie główki czerwonej cebuli

* mały słoiczek kaparów (a nawet pół - jak kto lubi, może nawet nie być ich w ogóle ;-))

* niewielkie jabłko - koniecznie twarde i niezbyt kwaśne, wręcz słodsze będą lepsze

* majonez, musztarda

* przyprawy - sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filety pokroić w poprzek w paski (nie jakieś mikro-cienkie, takie pół centymetra), cebulę w piórka, jabłko w kostkę, fasolę przepłukać, podobnie kapary i wszystko wpakować do miski. Sos uczynić poprzez zmieszanie majonezu z musztardą - stosunek ilościowy dowolny, ja biorę 2 łyżki stołowe majonezu Kieleckiego i jedną musztardy Kamis ("Ognista"). Sos wpakować w składniki wcześniej wrzucone do miski i wymieszać. Doprawić do smaku i sałatka gotowa.

Co ważne - sałatka musi postać przynajmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc), żeby cebula nie była taka "ostra".

Smacznego!

Zdjęć niestety nie posiadam, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić przed zjedzeniem tej sałatki - moja ulubiona. ;-)

Edytowane przez don_balon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.