don_balon Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Składniki: * tacka filetów śledziowych "matias" w oleju (250g śledzia) * puszka czerwonej fasoli * 2 średnie główki czerwonej cebuli * mały słoiczek kaparów (a nawet pół - jak kto lubi, może nawet nie być ich w ogóle ;-)) * niewielkie jabłko - koniecznie twarde i niezbyt kwaśne, wręcz słodsze będą lepsze * majonez, musztarda * przyprawy - sól, pieprz. Przygotowanie: Filety pokroić w poprzek w paski (nie jakieś mikro-cienkie, takie pół centymetra), cebulę w piórka, jabłko w kostkę, fasolę przepłukać, podobnie kapary i wszystko wpakować do miski. Sos uczynić poprzez zmieszanie majonezu z musztardą - stosunek ilościowy dowolny, ja biorę 2 łyżki stołowe majonezu Kieleckiego i jedną musztardy Kamis ("Ognista"). Sos wpakować w składniki wcześniej wrzucone do miski i wymieszać. Doprawić do smaku i sałatka gotowa. Co ważne - sałatka musi postać przynajmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc), żeby cebula nie była taka "ostra". Smacznego! Zdjęć niestety nie posiadam, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić przed zjedzeniem tej sałatki - moja ulubiona. ;-) Edytowane 18 Grudnia 2011 przez don_balon Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi