Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
creed

Japoński Omlet Tamago Nigiri Do Sushi

Rekomendowane odpowiedzi

SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżeczki cukru szczypta soli jedna łyżeczka sosu sojowego olej do smażenia Jak przygotowuję potrawę pokazuję w filmiku poniżej :smile:

Parę wskazówek: patelnia musi być dość mocno nagrzana aby masa jajeczna od razu się ścieła, oleju musi być malutko, tylko tyle aby nie przywarło. pozdrawiam :smile: Edytowane przez Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Wymieszać w miseczce dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól.

  • Jajka wbić do osobnej miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna).

  • Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.

  • Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.

  • Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).

  • Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble.

  • Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce.

  • Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.

  • Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego.

  • Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.

  • Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.

  • Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu.

  • Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1x1 i użyć do przygotowania maki sushi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.