dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Fasolka szparagowa pasteryzowana 2 kg fasolki szparagowej, zalewa sporządzona z 1 litra wody, 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru i odrobiny kwasku cytrynowego. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z włókien, skrawając równocześnie oba końce. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, gotować ok. 2 min. odcedzić. Z wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego przygotować zalewę (zagotować). Ugotowaną odcedzoną fasolkę układać w słoikach (wygotowanych lub wyprażonych w piecyku) przekładająć cząstkami niezbyt dojrzałego pomidora. Zalewać gorącą zalewą. Zamknąć słoiki i pasteryzować słoiki w temperaturze ok. 95 oC przez 90 min., ostudzić. Następnego dnia pasteryzować ponownie ok.30 min. Przechowywać w ciemnej chłodnej piwnicy. Wykorzystuję w zimie jako jarzynkę, dodatek do zup i sałatek. inna wersja fasolki to Fasolka szparagowa w przecierze pomidorowym Fasolkę szparagową przygotawana j.w. zalać przecierem pomidorowym sporządzonym wg mojego przepisu(podanym na forum w dniu dzisiejszym). Pasteryzować j.w. Fasolkę tą wykorzystuję do przyrządzenia nw. potrawy: Dość dużą cebulę przesmażam na 1 łyżce oleju, dodaję pokrojone parówki lub gotowane mięso z zupy a następnie fasolkę w przecierze pomidorowym. Następnie dusić to wszystko ok. 0,5 godz. Można zagęścić. Doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby. Podaję z bułką. Cytuj
ali Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 piszesz - zalać przecierem pomidorowym przygotowanym wg pow. przepisu - a gdzie ten przepis powyżej na przecier? Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 piszesz - zalać przecierem pomidorowym przygotowanym wg pow. przepisu - a gdzie ten przepis powyżej na przecier? Przepis podałm na forum w dniu dzisiejszym.Przepraszam za pomyłke. Cytuj
ali Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Proponuję umieścić przy tym przepisie, inaczej się zagubi. Cytuj
dana2005 Opublikowano 27 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 ok. podaję przepis na przecier pomidowrowy Przecier pomidorowy naturalny 5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli. Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla, zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki, butelki od "Kubusia". Opakowania trzeba wygotować tuż przed napełnieniem przetworów, ponieważ gorący przecier należy wkładać do ogrzanych słoików czy butelek.Słoiki twist zamknąc nakrętkami, zakręcając je na pół obrotu. Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z wodą podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przetwór w opakowaniu. Podgrzać do temperatury ok. 90 o C i w tej temperaturze utrzymać ok. 20 min. Słoje o objętości 1 - 2 litry pasteryzować przez 25 min.Po zakończonej pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej ściereczce, dokręcić nakrywki słoików. Przeciery sporządzone używam do przyrządzania zup, sosów i jako samodzielny napój. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.