Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Przepyszny sernik o zimowym smaku. Cynamon łaskawie pozwala przetrwać mrozy i zawiejki. Do sernika proponuję wypić szklankę ciepłego mleka lub małą filiżankę mlecznej kawy. Włączamy jedną z ?Trzeszczących płyt? i chowamy się pod kocem, opierając stopy o grzejnik. Mmmmm. W takich chwilach jeszcze bardziej doceniam fakt, że, pracując w domu, mogę tu spokojnie przezimować najzimniejsze miesiące i opuszczać go tylko w poszukiwaniu niezbędnych wiktuałów.

Sernik cynamonowo-kajmakowy

(przepis z książeczki ?Smak i styl? dołączonej do przedświątecznego Newsweeka, dostępny także tutaj; autorstwo: Liska z White Plate)

Spód:

150 g biszkoptów

100 g cukru

1 łyżka kakao

1 białko

50 g miękkiego masła

Masa:

1 kg mielonego sera

120 g cukru pudru

1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią*

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cynamonu

2 żółtka

2 jajka

100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)

1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej (400 g)

*Do zwykłego cukru waniliowego dodałam trochę esencji waniliowej zrobionej dużo wcześniej przez Pana Sandmana.

Spód:

Biszkopty stłukłam na miazgę za pomocą kuchennego tłuczka. Oczywiście, jeśli posiadacie malakser, jego użycie będzie bardziej humanitarnym rozwiązaniem. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy (ja mikserem) aż powstanie gładka masa. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Dno lub całość wykładamy folią aluminiową, następnie na dnie i części boków wykładamy masę biszkoptową.

Masa:

Ucieramy ser z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku i żółtku, a następnie mąkę, cynamon i śmietanę. Gdy masa stanie się gładka, dodajemy powoli po jednej łyżce masy krówkowej, ciągle miksując na niskich obrotach aż pozbędziemy się wszelkich grudek. Masę serową wylewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 10 minut (piekę w termoobiegu). Następnie zmniejszamy temperaturę do trochę poniżej 150° i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny ? 1 godzinę 40 minut. Kiedy pieczenie będzie zbliżało się ku końcowi, sprawdźmy, czy wierzch sernika się nie przypieka i ewentualnie przykryjmy go folią. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ciasto wystygnie. Potem najlepiej trzymać je w lodówce aż całkowicie stężeje.

post-27072-0-61500900-1328182772_thumb.j

Smacznego!

Serniki to bardzo demokratyczne ciasta, ponieważ zawsze wychodzą. Owszem, zdarzają się kruche lub zbytnio spieczone, nie grozi nam za to zakalec. Jedyną wadą pieczonych przeze mnie serników jest to, że najpierw pysznią się w piekarniku, pięknie i dumnie rosną, żeby po chwili opaść, jakbym przekłuwała je szpileczką. Jeśli piekę sernik, to już za gwarant uznaję fakt, że nigdy nie będzie tak pulchny jak na zdjęciu. Winię za to nasz piekarnik ? nie potrafi się chłopak zachować, często też przypala różne potrawy mimo odpowiednio nastawionej temperatury. Z tego też powodu wierzch sernika zdarza się pękać ? warto więc uzbroić się w czekoladę, którą szybko rozpuścimy i zalejemy nią ciasto, aby ukryć jego mankamenty. Dlatego też z pewną rezerwą potraktowałam słowa autorki przepisu: ?To sernik, który równo rośnie i nie pęka podczas pieczenia? ;-).

Więcej przepisów na http://mrmrssandman.blogspot.com Zapraszamy serdecznie :smile:

Edytowane przez kotekmaly

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na White Plate, z którego zaczerpnęliśmy przepis jest również sernik kajmakowo-makowy - jestem ciekawa też tego połączenia :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.