Skocz do zawartości

kotekmaly

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    25
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O kotekmaly

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Nie powiem
  1. Mus czekoladowy jak nieśmiałe dziewczę z dobrego domu nie zdradza od razu wszystkich swoich atutów. Ot taki sobie musik ? pomyślicie. Po spróbowaniu jednak jesteście pewni ? nieśmiałe dziewczę z dobrego domu któregoś dnia zostanie waszą żoną. Szanowni Państwo, przedstawiamy? Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką Składniki: 300 g czekolady połamanej na małe kawałki (mlecznej i gorzkiej, pół na pół lub z przewagą gorzkiej; najlepiej 70%) sól morska 100 g drobnego cukru 6 dużych jajek białko oddzielone od żółtek 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki dobrego kakao w proszku garś
  2. Urodziny są zawsze dobrym pretekstem do świętowania. Świętowanie to z kolei idealny pretekst, by zaprosić większe grono znajomych (bo jak świętować, to z pompą i w doborowym towarzystwie!). Zapraszamy więc do urodzinowego, jesiennego konkursu z Sandmanami :-). Napiszcie, jak Wasza kuchnia zmienia się jesienią. Nagroda to nie lada gratka dla każdego miłośnika dobrej kuchni - najciekawsza opowieść nagrodzona zostanie zastawą stołową BAROQUE marki home&you o wartości ponad 500zł . Dodatkowo wśród wszystkich uczestników rozlosujemy 10 bonów zniżkowych home&you! Bony uprawniać bę
  3. Z upałami można radzić sobie na różne sposoby. Wyjechać w nieco chłodniejsze miejsce, pić ogromne ilości wody z cytryną, nosić ze sobą mały elektryczny wiatraczek, który przyniesie ulgę nawet w autobusie. I, oczywiście, dopasować dietę do temperatury. Proponujemy spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym. Połączenie łososia i cytryny wydaje się być znane, jednak z dodatkiem spaghetti nabiera nowych walorów smakowych. Krem cytrynowy, wspaniale gęsty i aksamitny, znakomicie orzeźwia - prawie tak, jak lampka białego, schłodzonego wina, czyli nieodzowny dodatek do potrawy. Zastrzegamy, że nie prezen
  4. Farfalle z krewetkami 200g makaronu farfalle 250 g mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy 8 plastrów pancetty lub innego chudego bekonu 2 cebule 1 cukinia świeża lub mrożona 4 średniej wielkości marchewki garść pomidorków koktailowych 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ćwiartka bulwy fenkułu 3 łodygi selera naciowego kilka listków szałwii do dekoracji masło oliwa z oliwek sól i pieprz W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na bok. Mrożone krewetki umieszczamy w durszlaku i zalewamy wrzątkiem. Pozostawia
  5. Choć do owoców morza przekonywaliśmy się powoli (już łatwiej było ze ślimakami :) ), dziś uważamy je za niebywały rarytas. Na początkową niechęć mogły mieć wpływ wydarzenia sprzed wielu lat, na kiedy to datuje się debiut kulinarny Mrs. Sandman. Nieudany, jak sama dziś przyznaje. Sałatka z owoców morza, którą z sercem przygotowywała na jeden z pierwszych wspólnych wieczorów sylwestrowych, okazała się prawdziwym wyzwaniem nawet dla niewybrednych żołądków, a zniechęcona Mrs. Sandman zaprzestała eksperymentów na wiele miesięcy. Ponowne przekonanie się do krewetek trwało więc długo, dziś jednak je
  6. Któż oglądając filmy nie zajada się ulubionymi słodyczami? Dobre kino potrzebuje odpowiedniej oprawy. Słodko jak zemsta zdradzonego męża i jak rozwiązana wcześnie kryminalna zagadka smakuje chyba tylko Banofee pie. Banany, czekolada, herbatniki i bita śmietana tworzą intrygującą kompozycję. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła mała puszka masy krówkowej 3 banany 250 ml śmietany kremówki 30-36% 200 g czekolady* *Ja użyłam pół na pół czekolady gorzkiej i mlecznej, ciasto wyszło jednak bardzo słodkie. Proponuję więc zmniejszyć ilość czekolady lub proporcje na korzyść gorzkiej.
  7. Roladki z melona i szynki parmeńskiej 1 dorodny melon miodowy 200 g szynki parmeńskiej pęczek bazylii 2 łyżeczki soku z cytryny 20 ml oliwy extra virgin sól i pieprz Umytego melona przekrajamy na pół i za pomocą łyżki wyjmujemy pestki. Następnie łyżką, tak jak przy nakładaniu lodów, porcjujemy kawałki melona. Tak przygotowane porcje owocu owijamy plastrami szynki parmeńskiej, roladki układami swobodnie na półmisku. Jeśli mamy ochotę możemy spiąć je za pomocą wykałaczki - gdy zamierzamy je zaserwować na imprezie stojącej jest to bardzo dobre rozwiązanie. W moździerzu ucieramy listki
  8. Deser, którego przepis zakłada użycie czterech tabliczek czekolady, bitej śmietany, migdałów i masła jest ideałem samym w sobie. Lamborghini pośród samochodów wyścigowych. Evą Longorią w gronie najpiękniejszych kobiet. Oscarem pośród nagród filmowych. Mimo zachwytu oraz rozkwitu niewinnego uczucia między nami a ciastem, staramy się zachować jednocześnie niezbędny obiektywizm. Ten deser po prostu jest TAK dobry. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm) Spód: 6 białek 150 g cukry pudru 180 g płatków migdałowych 40 g kakao 100 g gorzkiej czekolady Mus: 6 żółtek 700 ml zimnej
  9. Zdecydowanie wypróbuję na inaugurację sezonu grillowego :)
  10. Croissants 28 g świeżych drożdży 3 i 3/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka mleka 500 g zimnego, zmiksowanego masła 200 g ciemnej czekolady 70% 1 jajko Drożdże, mąkę, cukier, sól i mleko umieszczamy w misce i delikatnie zagniatamy lub miksujemy na najniższych obrotach przez minutę. W razie, gdyby ciasto okazało się zbyt suche, należy dodać nieco mleka - maksymalnie 3 łyżki. Następnie zagniatamy intensywnie lub miksujemy z pełną mocą przez 3 minuty. Gdy osiągnie ono odpowiednią, giętką konsystencję, formujemy kulę, zawijamy ją w plastikową folię i chowamy
  11. Bułeczki na drugie śniadanie 300 g mąki pszennej 50 g otrębów 20 g oleju roślinnego 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15 minut. Potem łączymy je z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie trochę lepiące. Formujemy je w kulę, smarujemy odrobiną oleju roślinnego i zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około godzinę lub więcej ? aż widocznie wyrośnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na osiem części lub mniej, jeśli chcemy uzyskać bułki o większych rozmiarach. Za radą a
  12. Miały być na jutro ale..... nie możemy się powstrzymać i pieczemy już dziś :) Dziękujemy za przepis :)
  13. Chlebek bananowy odkryliśmy stanowczo zbyt późno. A dla osób, które po powrocie z pracy/uczelni mają ochotę na "coś słodkiego" jest idealny. Rozgniatamy, mieszamy, pieczemy - to wszystko! Banana bread: 110 g masła 190 g cukru pudru 2 duże jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 duże banany Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Zapewniamy, że zanim osiągnie on tę temperaturę, ciasto będzie już czekało w blasze. Dojrzałe, nawet nieco pociemniałe banany, obieramy i w misce rozgniatamy widelcem na lepką masę. Dodajemy d
  14. Niedzielny obiad to popis wirtuozerii kulinarnej każdej gospodyni domowej. Często planowany z dużym wyprzedzeniem jest doskonałym sposobem spędzania czasu w gronie przyjaciół lub rodziny. Po tym wstępie rodem z książek Marty Stuart przedstawiam przepis, który wpadł mi w oko ostatnimi czasy -kurczak marynowany w cytrynach. Połączenie drobiu i cytrusów wypada naprawdę smakowicie. Jest to takie danie, którego nie trzeba ani długo planować, ani długo przygotowywać. A co trzeba? Oto co: 1 kurczak (tuszka) 200 ml białego wytrawnego wina 2 cytryny 0,5 szklanki czarnych oliwek 2 gałązki świeżego ro
  15. Na White Plate, z którego zaczerpnęliśmy przepis jest również sernik kajmakowo-makowy - jestem ciekawa też tego połączenia :-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.