Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Torcik Mikado, Bananowo-Cytrynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Spod kakaowy:

2 jajka

2 lyzki goracej wody

80 g cukru

1 cukier waniliowy

60 g maki

1 lyzeczka plaska proszku do pieczenia

2 lyzeczki kako

 

Masa cytrynowa:

1 serek Mascarpone ( 250 g )

1 jogurt cytrynowy ( 150 g )

1 cytryna

4 lyzki cukru

6 blatow zelatyny ( odpowiednik w proszku na 1/2 l płynu )

400 ml smietny kremowki

 

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady

pol szklanki smietany kremowki

2 blaty żelatyny ( 1 łyżeczka w proszku )

 

Dodatkowo:

ok 5 srednich bananow

2 galaretki cytrynowe

1 kubek smietany kremowki 30%(200g)

Paluszki czekoladowe Mikado (jesli sa nie dostepne moga byc inne czekoladowe paluszki)

 

Wykonanie:

 

Spod kakaowy: Jajka w calosci, cukier, cukier waniliowy i wode ubijac mikserem ok 3 minut. Make wymieszac z kakaem i proszkiem i przesiac do jajek, delikatnie wymieszac i wylac do tortownicy o srednicy 28cm(moze byc tez 26cm) wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem i wysypanej maka. Piec 15min w temp. 170°C (piekarnik podgrzac wczesniej). Po upieczeniu wystudzic.

 

Obydwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml przegotowanej wody. Studzimy. Wokol spodu ciasta zakladamy pierscien lub robimy w tortownicy(jesli nie mamy pierscienia).Kiedy galaretka zrobi sie zimna obieramy banany, kroimy w grube plastry ok 0.5 cm lub wzdluz na pol i wykladamy dokladnie cala powierzchnie ciasta. Tezejaca galaretka zalewamy banany. Wstawiamy do lodowki do calkowitego stezenia.

 

Masa cytrynowa:Zelatyne w listkach  namoczyć w zimnej wodzie ok. 7 min lub Żelatynę w proszku rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Serek mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem na gladka mase. Wsypujemy cukier, ocieramy skorke z calej cytryny i wycikamy sok z polowy cytryny. Mieszamy dokladnie. Smietane ubijamy na sztywno tylko ze szczypna soli. Zelatyne podgrzewamy tylko do calkowitego rozpuszczenia,zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej 2 lyzki kremu cytrynowego, po wymieszaniu wlewamy wszystko do reszty masy, dokladnie mieszajac. Ubita smietanke laczymy za pomoca lyzki z kremem cytrynowym. Gotowa mase wykladamy na galaretke, wyrownujemy powierzchnie. Wstawiamy do lodowki do stezenia.

( żelatynę w proszku którą rozpuściliśmy, dodajemy do kremu, mieszamy i dodajemy śmietanę )

Polewa: Do garnka wlewamy smietane, zagotowujemy i zestawiamy od razu z ognia, wrzucamy czkolade i rozpuszczamy dokladnie. Blaty zelatyny ,nalezy namoczyc uprzednio w zimnej wodzie, odciskamy i wrzucamy do czekolady, rozpuszczamy, studzimy. Kiedy polewa jest juz tylko ledwie ciepla mozemy polac nia wierzch torcika. Ciasto najlepiej zostawic na noc w lodowce.

(Żelatynę w proszku rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i dodajemy do śmietany z czekoladą)

 

Dekoracja: Po zdjeciu pierscienia z ciasta ubijamy kubek smietanki na sztywno z cukrem lub bez jak kto woli i dekorujemy ciasto rozetkami (mozna tez posmarowac boki jesli lubicie) a na kazdej rozetce ukladamy paluszek czekoladowy Mikado. Zycze smacznego i polecam serdecznie! :smile:

 

Pomysl zostal zaczerpniety z niemieckiego forum kulinarnego lecz srodek zostal przeze mnie kompletnie zmieniony :smile: krem jest mojego pomyslu,mam nadzieje ze bedzie smakowac:)

post-6578-0-02703600-1331640658_thumb.jp

post-6578-0-08207200-1331640715_thumb.jp

post-6578-0-73036300-1331640771_thumb.jp

post-6578-0-64206600-1331640809_thumb.jp

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super wygląda ten tort, mniam... aż ślinka leci :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje Dorotko :) polecam serdecznie bo jest naprawde swietny! Lekki i taki "swiezy" ze tak powiem przez sok z cytryny . Na zblizajace sie swieta jak znalazl :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny torcik,a wlasnie jestem na etapie poszukiwania jakiegos torcika na urodziny Mezusia :) Pozdrowienia z Köln

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj Nimfe :) dzieki, polecam ci serdecznie ten torcik na urodzinki meza ! Moj maz jak sprobowal tego tortu byl zachwycony bo uwilebia smak cytrynowy :) Ja tez jestem z NRW :) pozdrawiam z Ennepetal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje bardzo za przepis Asienko!! torcik rewelacyjny, wszyscy zachwyceni i prosili o dokladke :) A oto zdjecia mojego torcika :)

post-18207-0-47447200-1333279467_thumb.j

post-18207-0-17521700-1333279480_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nimfe- Asiu :) swietnie ci wyszedl! Bardzo sie ciesze ze smakowalo tobie i twoim gosciom :) Dzieki za foteczki, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ulubiony tort mojej rodziny :) robiłam w sobotę poraz chyba setny :) dla teścia , polecam , moze ktoś się skusi jeszcze ...

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.