Skocz do zawartości

Torcik Mikado, Bananowo-Cytrynowy


Rekomendowane odpowiedzi

Spod kakaowy:

2 jajka

2 lyzki goracej wody

80 g cukru

1 cukier waniliowy

60 g maki

1 lyzeczka plaska proszku do pieczenia

2 lyzeczki kako

 

Masa cytrynowa:

1 serek Mascarpone ( 250 g )

1 jogurt cytrynowy ( 150 g )

1 cytryna

4 lyzki cukru

6 blatow zelatyny ( odpowiednik w proszku na 1/2 l płynu )

400 ml smietny kremowki

 

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady

pol szklanki smietany kremowki

2 blaty żelatyny ( 1 łyżeczka w proszku )

 

Dodatkowo:

ok 5 srednich bananow

2 galaretki cytrynowe

1 kubek smietany kremowki 30%(200g)

Paluszki czekoladowe Mikado (jesli sa nie dostepne moga byc inne czekoladowe paluszki)

 

Wykonanie:

 

Spod kakaowy: Jajka w calosci, cukier, cukier waniliowy i wode ubijac mikserem ok 3 minut. Make wymieszac z kakaem i proszkiem i przesiac do jajek, delikatnie wymieszac i wylac do tortownicy o srednicy 28cm(moze byc tez 26cm) wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maslem i wysypanej maka. Piec 15min w temp. 170°C (piekarnik podgrzac wczesniej). Po upieczeniu wystudzic.

 

Obydwie galaretki rozpuszczamy w 600 ml przegotowanej wody. Studzimy. Wokol spodu ciasta zakladamy pierscien lub robimy w tortownicy(jesli nie mamy pierscienia).Kiedy galaretka zrobi sie zimna obieramy banany, kroimy w grube plastry ok 0.5 cm lub wzdluz na pol i wykladamy dokladnie cala powierzchnie ciasta. Tezejaca galaretka zalewamy banany. Wstawiamy do lodowki do calkowitego stezenia.

 

Masa cytrynowa:Zelatyne w listkach  namoczyć w zimnej wodzie ok. 7 min lub Żelatynę w proszku rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Serek mascarpone mieszamy mikserem z jogurtem na gladka mase. Wsypujemy cukier, ocieramy skorke z calej cytryny i wycikamy sok z polowy cytryny. Mieszamy dokladnie. Smietane ubijamy na sztywno tylko ze szczypna soli. Zelatyne podgrzewamy tylko do calkowitego rozpuszczenia,zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej 2 lyzki kremu cytrynowego, po wymieszaniu wlewamy wszystko do reszty masy, dokladnie mieszajac. Ubita smietanke laczymy za pomoca lyzki z kremem cytrynowym. Gotowa mase wykladamy na galaretke, wyrownujemy powierzchnie. Wstawiamy do lodowki do stezenia.

( żelatynę w proszku którą rozpuściliśmy, dodajemy do kremu, mieszamy i dodajemy śmietanę )

Polewa: Do garnka wlewamy smietane, zagotowujemy i zestawiamy od razu z ognia, wrzucamy czkolade i rozpuszczamy dokladnie. Blaty zelatyny ,nalezy namoczyc uprzednio w zimnej wodzie, odciskamy i wrzucamy do czekolady, rozpuszczamy, studzimy. Kiedy polewa jest juz tylko ledwie ciepla mozemy polac nia wierzch torcika. Ciasto najlepiej zostawic na noc w lodowce.

(Żelatynę w proszku rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i dodajemy do śmietany z czekoladą)

 

Dekoracja: Po zdjeciu pierscienia z ciasta ubijamy kubek smietanki na sztywno z cukrem lub bez jak kto woli i dekorujemy ciasto rozetkami (mozna tez posmarowac boki jesli lubicie) a na kazdej rozetce ukladamy paluszek czekoladowy Mikado. Zycze smacznego i polecam serdecznie! :smile:

 

Pomysl zostal zaczerpniety z niemieckiego forum kulinarnego lecz srodek zostal przeze mnie kompletnie zmieniony :smile: krem jest mojego pomyslu,mam nadzieje ze bedzie smakowac:)

post-6578-0-02703600-1331640658_thumb.jp

post-6578-0-08207200-1331640715_thumb.jp

post-6578-0-73036300-1331640771_thumb.jp

post-6578-0-64206600-1331640809_thumb.jp

  • Like 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.