Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Tort Malinowo-Brzoskwiniowy Na Pistacjowym Biszkopcie

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt:

3 jajka

100 g cukru

80 g maki

80 g mielonych pistacji

1 lyzeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:

1 duza puszka brzoskwin w syropie (800g)

1 serek maskarpone (250g)

4 listki zelatyny

1 lyzka cukru

Masa malinowa:

500g swiezych lub mrozonych malin

3/4 do 1szkl. cukru

300 -400 ml smietanki kremowki 30%

200g serka homogenizowanego malinowego(ew.truskawkowy lub waniliowy)

12 listkow zelatyny

do przybrania:

swieze maliny

bita smietana

ew.listki miety

Wykonanie:

Biszkopt: Bialka odzielic od zoltek, ubic na sztywno, dodac cukier nastepnie zoltka. Make wymieszac ze zmielonymi pistacjami i proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc z masa jajeczna. Wylac do wysmarowanej maslem i wysypanej maka tortownicy o srednicy 28 cm. Piec w 180°C ok. 15-20 min.

Po upieczeniu wystudzic i zalozyc wokol pierscien tortowy.

Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie dobrze odsaczyc z syropu i zmiksowac. Dodac cukier i serek, dobrze wymieszac. Zelatyne namoczyc, odcisnac i podgrzac, dodac 3 lyzki kremu, wymieszac i polaczy zelatyne z pozostalym kremem.

Mase wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodowki, do stezenia.

Masa malinowa: Maliny miksujemy na koktajl(jesli sa mrozone -wczesniej rozmrazamy). Przecieramy przez sito by pozbyc sie pestek.Do przetartych malin dodajemy cukier i serek homo,dokladnie mieszamy. Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie 5-7 minut(ukladamy w miare oddzielnie by sie nie posklejaly). Ubijamy smietanke na sztywno. Zelatyne odciskamy lekko i podgrzewamy do rozpuszczenia. Do zelatyny dajemy 2-3 lyzki malinowej masy,mieszamy i teraz dodajemy zelatyne do pozostalej masy malinowej. Laczymy delikatnie mase malinowa ze smietanka.

Mase wylewamy na zastygnieta mase brzoskwiniowa. Wstawiamy do lodowki do calkowitego stezenia(najlepiej na noc).

Po zdjeciu pierscienia dekorujemy tort bita smietana , malinami i listkami miety.

Smacznego !

Ps. W tym torcie dominuje smak malinowy, jesli chcecie zeby smak brzoskwin byl bardziej wyrazisty wystarczy podwoic skladniki masy brzoskwiniowej. :) Polecam!

Ta sama mase malinowa znajdziecie w innym moim torcie

post-6578-0-45521600-1332753606_thumb.jp

post-6578-0-31515700-1332753639_thumb.jp

post-6578-0-37251400-1332753664_thumb.jp

post-6578-0-73422800-1332753693_thumb.jp

post-6578-0-24555000-1332753731_thumb.jp

post-6578-0-69624200-1332753765_thumb.jp

post-6578-0-28696500-1332753813_thumb.jp

post-6578-0-00080600-1332753854_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie: jakich pistacji użyłaś ? Ja wszędzie widzę tylko te solone pistacje i jakoś nie bardzo mi one podchodzą jako składnik ciasta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wlasnie tych solonych, obralam z lupinek i sama zmielilam delikatnie a ciasto wogole nie bylo slone tylko normalne :smile: takze w razie czego mozesz tez takich uzyc. ogolnie wiem ze mozna np u nas dostac takie mielone w sklepach tureckich ale nie mialam czasu biegac za pistacjami ostatnio. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje :) bardzo sie cieszę ze chcesz go wypróbować mam nadzieje ze zasmakuje ci tak jak mojej rodzince i znajomym :) napisz jak ci wyszedł . Pozdrawiam rownież

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.