kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2004 1/4 świeżego kokosa lub ok. 250g wiórków kokosowych - 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati) - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki oleju kokosowego lub słonecznikowego - cynamon (najlepszy jest kawałek kory cynamonowej- ok. 4 cm) przygotowanie: 1. 1/3 miąższu kokosa zetrzeć na tarce o grubych oczkach a resztę pokroić na jak najcieńsze plasterki. 2. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło, wrzuć starty kokos (lub ok. 70g wiórków) i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dosypać ryż. Całość trzeba mieszać do czasu, aż wchłonie całe masło i stanie się szklisty (ok. 3-4 minut). 3. Zalać ryż 2 szklankami wrzącej wody, dodać 1 płaską łyżeczkę soli i cynamon. 4. Przykryć garnek, doprowadzić ryż do wrzenia na dość dużym ogniu, a kiedy zabulgocze, trzeba zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Przez następne 15 minut ryż powinien powolutku gotować się pod przykryciem. Nie wolno go mieszać! 5. Kiedy ryż wchłonie już całą wodę, a ziarenka będą na tyle miękkie, że dadzą rozetrzeć się między palcami, ryż jest gotowy. 6. W małym rondelku, na rozgrzany olej wrzucamy partiami plasterki kokosa (lub pozostałą część wiórków) i smażymy na złotobrązowo (trzeba uważać żeby się nie przypaliły). 7. Podsmażony kokos wykładamy na talerz z papierowym ręczikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu. 8. Mieszamy ryż usmażonym kokosem, wyjmujemy cynamon. Jeli jest zbyt suchy, można dodać troszkę oleju po smażeniu kokosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.