Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto migdałowe Składniki: 1 szklanka mąki 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki siekanych migdałów 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 roztrzepane jajko 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Do smarowania 1 łyżka dżemu morelowego 2 łyżeczki ciemnego rumu Sposób przygotowania: 1. Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm, przykryć dno papierem, nasmarować papier. 2. Przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i połowę migdałów. 3. Zmieszać jogurt, jajko, olej, rum i skórkę cytrynową. Wylać na mąkę. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. 4. Wylać powstałe ciasto na przygotowaną formę. Posypać pozostałą częścią migdałów i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 40-45 minut. 5. Podgrzać razem 1 łyżkę dżemu morelowego i 2 łyżeczki rumu. Kiedy ciasto będzie upieczone i nieco ostudzone, grubo posmarować wierzch ciasta otrzymaną masą. 6. Ciasto podawać krojone w kliny, z bitą śmietaną. Uwagi: Piec w temperaturze 200°c Porcje 4 Przygotowanie 15 min Pieczenie 45 min Kalorie 621 Tłuszcz 4 g

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.