iskierka87 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2012 Witam. W pieczeniu ciast mam marne doświadczenie, ale podjęłam się wyzwania, aby zrobić tort na urodziny dla synka. Planuję spód biszkoptowy, póżniej truskawki lub brzoskwinie i masa jak na sernik na zimno i znowu biszkopt. Problem w tym, że tort "ma mieć" na górze wizerunek spidermana i z tąd moje pytanie... Czym mogę zastąpić galaretkę, aby pokryć górę tortu, by była w kolorze czerwonym? Czy masa cukrowa lub zabarwiona na czerwono polewa z białej czekolady będzie pasować do masy serkowej? Jeśli nie, to bardzo proszę o jakieś pomysły co do lekkiej masy dla 2-latków i kolorowej góry. Czekam na odpowiedzi i dziękuje za pomoc 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witaj na forum, wydaje mi się, że ta masa cukrowa zabarwiona na czerwono może być 🙂 - sprawdzi się tutaj najlepiej, ewentualnie ta polewa z barwnikiem. Co do masy dla maluszków, to taka serowa chyba jest najlepszym rozwiązaniem, ewentualnie myślałam też o masie śmietankowej... można by w słodkiej śmietanie rozpuścić czekoladę (lekko podgrzewając śmietanę), potem do lodówki na 24 godziny, i dopiero na drugi dzień razem ubić na sztywno i taką masę wyłożyć na tort (możesz zerknąć tutaj https://www.smaczny.p...ort_czekoladowy - podobna masa śmietankowa, uwielbiana przez dzieci i nie tylko, a dobrze schłodzona smakuje wybornie... jak lody - mniam ;-)) Za dużo to Ci nie poradziłam :blush: raczej potwierdziłam, upewniłam Twoje pomysły. Mam nadzieję, że tort Ci się uda, będę trzymać kciuki, pochwal się potem jak będziesz mogła Twoim dziełem - serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj
AlexP Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Ja również mam małe doświadczenie, ale torty dla maluchów do tej pory też były sernikami. Sama uwielbiam, więc nie narzekam. Ja galaretkę pokrywałam czekoladą roztopioną lub polewą czekoladową, bo lukru nie chciało mi się robić. Jak nie jest mocno podgrzana, da się to spokojnie zrobić. A białą lub różową masę można zabarwić jeszcze na czerwono. Radzę jednak wypróbować to nieco wcześniej na zwykłej porcji galaretki, żeby sobie później całej pracy nie zmarnować. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.