Skocz do zawartości

Bażant Pieczony


marek19660923

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

bażantbażant

6 dag masła

łyżeczka soku cytrynowego

5 suszonych jagód jałowca

5 dag słoniny

Przygotowanie:

Bażant (smaczniejsze i delikatniejsze mięso mają samice) powinien być odpowiednio skruszały.

Należy go więc po upolowaniu powiesić w piórkach w chłodnym miejscu na 5 - 6 dni.

Po tym czasie ptaka oskubać na sucho, wypatroszyć, szybko obmyć wewnątrz i zewnątrz i osuszyć czystą ściereczką lnianą.

Wątrobę i serce usiekać na miazgę i utrzeć z masłem (5 dag) na krem, który solimy do smaku, dodając w czasie ucierania sok cytrynowy i drobno utłuczone w moździerzu suszone jagody jałowca.

Kremem tym równomiernie posmarować wnętrze ptaka.

Umiarkowanie natartego solą bażanta owinąć w cieniutkie płatki słoniny, ułożyć w brytfannie na roztopionym maśle i piec w piekarniku.

Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia usuwamy słoninę, aby skórka bażanta pięknie, lecz niezbyt silnie przyrumieniła się.

Powstały w brytfannie esencjonalny sos rozcieńczyć 2 łyżkami rosołu lub rosołu pół na pół zmieszanego z białym wytrawnym winem.

Chwilę gotujemy i gorącym polewamy ułożonego na gorącym półmisku, podzielonego na 4 części bażanta.

Do tak przyrządzonego bażanta znakomitym dodatkiem jest konfitura z czerwonych borówek.

http://www.przepisykulinarnebiz.pl/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.