Skocz do zawartości

Grzybobranie


AnnaK

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Wiem właśnie Miniu, miałam Ci napisać, że teraz znowu jest dużo grzybków, mąż wczoraj nazbierał dużo dużych podgrzybków, kozaków, mniejszych maślaczków i nic nie było robaczywe, nic nie odrzuciłam :) Warto jeszcze iść na grzyby :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda... Zauważyłam własnie mniejszy ruch w lesie... ale myślałam, że coś jeszcze urośnie bo jest ciepło 7 st. C. w nocy... Tymczasem u nas pod modrzewiem rosną kolejne okazy :mrgreen: tzw. żółte maślaki, wczoraj robiłam z nich zupkę - pyszna :smile: post-8-0-54643800-1351073227_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękne maślaczki . Nie jadłam jeszcze zupy ze świezych grzybów , tylko z suszonych . U nas też opieńki młode zaczęły rosnąć i prawdziwki troszkę ,ale starsznie robacze .Chyba te mgły im zaszkodziły .Co do opieniek to wiem , ze idą przede wszystkim na sałatki i marynaty...sama nie jem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zbieram opieńki i robię z nich mrożonki. Potem dodaję do bigosu, do farszów, do zupy, pyszny sosik, a nawet i zupę z samych opieniek z łazankami, ale żeby ładnie pachniała dodaję 3 suszone grzybki.Mam zamrożone ponad 20 woreczków z różnymi porcjami te mniejsze porcje dodaję do zupy, te większe na zupę czy do farszu. Ważne jest, żeby pierwszą wodę po obgotowaniu wylać, przepłukać grzyby na sitku i ponownie gotować ok. 20 min. , wtedy można dopiero mrozić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

opieńki do farszu mrożę przekręcone przez maszynkę do mięsa (z większymi otworami ale można i w zwykłej). W zimie wyciągam wieczorem na sitko, żeby się rozmroziły i obciekła z nich woda.. Na zupę, sos czy do bigosu mrożę pokrojone na małe kawałki, rozmrożą się podczas gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.