Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki potrzebne do 35 pączków.

Mąka 1 kg

Żółtka 3

Całe jajko 1

Mleko 0,6 litra

Drożdże mokre 100 g

Cukier 140 g

Margaryna 100 g

Kieliszek spirytusu

Obrany ziemniak

Łyżeczka soli

5-10 litrów oleju roślinnego

Słoiczek konfitur (wiśniowe)

Mleko, drożdże.

Podgrzewamy na małym gazie połowę mleka. Rozdrabniamy drożdże w palcach i wsypujemy do ciepłego mleka. Zasypujemy szczyptą cukru i mąki. Odstawiamy zaczyn na bok, aż podwoi swoją objętość. Bardzo ważne żeby mleko nie było gorące, ponieważ nie wolno doprowadzić do sparzenia drożdży.

Mąka, cukier, jajka, margaryna.

Teraz mamy troszkę czasu. Odmierzamy 1 kg mąki, 140 cukru i lekko mieszamy.

Wybijamy 3 żółtka i jedno całe jajko do jednego naczynia. Rozgrzewamy margarynę do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu zasypujemy mąką i mieszamy by z powrotem zgęstniała. Robi się to po to, żeby tłuszcz dokładnie wniknął w resztę składników, żeby ciasto się nie kleiło.

Mieszamy

Możemy zacząć umieszczać wszystko w przestronnej misy w której będziemy urabiać ciasto. Najpierw pozostałe mleko (nie powinno być zimne, najlepiej w temp pokojowej), jajka, spirytus, następnie mąka z cukrem i na koniec zaczyn drożdżowy. Zagęszczoną margarynę jeszcze nie.

Urabiamy

Urabiamy do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dopiero teraz dodajemy margarynę. Urabiamy. Po jakimś czasie można zostawić ciasto na 3 minuty i kontynuować urabianie. Ciasto dostaje oddechu. Powtarzamy to kilka razy. Przy urabianiu potrzebna jest cierpliwość, to wymaga czasu niestety. W zależności od intensywności może potrwać ok. 45 minut. Po czym poznać, że już? Po pęcherzykach na powierzchni, znaczy że ciasto zaczyna pracować.

Dzielimy

Kładziemy na stolnicę i wydzielamy równe porcje, jeśli mamy wagę to najlepiej po 70 g i formujemy kulki. Jeśli w smażenie pączków zaangażowane są 2 osoby to jedna dzieli porcje, druga zawija z konfiturą.

Zawijamy

Rozpłaszczamy lekko uformowaną wcześniej kulkę, tak by na środek położyć łyżeczkę konfitury. Następnie zawijamy otaczając z każdej strony ciastem i skręcamy jak papierek od cukierka. Następnie ponownie formułujemy kulkę. ?Maczamy? nieznacznie w mące i kładziemy na papier do pieczenia. Nie przyklei się do papieru po wyrośnięciu. Spłaszczamy dość zdecydowanie tak żeby zrobił się placek. Nie przejmujemy się, on i tak odbije w górę.

Wyrastanie

Odstawiamy do wyrośnięcia, najlepiej w temp 30-40 C. Wyrośnięcie pączków musi trwać, od 20 do 40 minut, w zależności jaką temperaturą dysponujemy. Jednakże lepiej nie spuszczać z oka, ponieważ przerośnięty pączek ma tendencje do nasiąkania olejem podczas smażenia.

Smażenie

Smażymy w oleju w temperaturze 200 C. To ważne, ponieważ odrobinę niższa spowoduje nasiąkanie olejem, wyższa spaleniem z wierzchu. Smażymy najpierw od ładniejszej (wierzchniej) strony. Trwa to nie więcej niż 5 minut.

UWAGA!!!

Olej jest bardzo gorący. Wbrew pozorom to dość niebezpieczna czynność. Nie wolno się śpieszyć i dopuszczać inne osoby w pobliże, a już na pewno dzieci.

UWAGA!!!

Gorący olej w kontakcie z wodą działa jak gejzer. Wystarczy że damy mokry garnek, a rozgrzany olej wybuchnie jak lawa i wszystko znajdzie się na podłodze. Widziałem to na własne oczy!

Smacznego:)post-27917-0-94408900-1344075681_thumb.j

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.