Skocz do zawartości

Zakwas Chlebowy


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

składniki: -czerstwy razowy chleb - ok 75g -5 litrów wody -150g żytniej mąki -150g drożdży sposób wykonania: Kromki chleba pokroić w kostkę i podsuszyć w piekarniku po czym zasypać 100 g maki i zalać wrzącą wodą, odstawić na jedną dobę. Osobno rozmieszać 50 g mąki, drożdże i odrobinę wody (tak zeby wygladało jak ciasto naleśnikowe) i tez odstawić na jedna dobę. Potem połączyc z rozczynem chleba i zostawić na 3 dni. Po trzech dniach roztwór przecedzić i przechowywać w ciemnym szkle i w chłodnym miejscu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Mąka na chleb powinna być od typu 720 w górę najlepiej 2000 ( wtedy wyjdzie na 100% ) Mój zakwas na chleb: dzień pierwszy: część wody + 1/2 części mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień drugi dokarmiamy nasz wczorajszy zakwas czyli dodajemy znowu część wody i 1/2 częsci mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień trzeci powtarzamy dzień drugi w czwartym dniu powinno pachnieć i smakować kwasem nieraz jak jest za ciepło to pachnie zmywaczem do paznokci :) Zakwas ekstremalny, który robiłem pracując w dobrej restauracji : do zakwasu powyżej dodajemy palone kości wołowe, mają być brązowe nie czarne bez kawałków mięsa ( takie jak do demi glace) trzymamy je cały czas w zakwasie - jeśli zakwas jest zdrowy nic im sie nie stanie bakterie ochronią przed niepożądanymi efektami Chleb smakuje wtedy nieprzeciętnie.... Zakwas efekty niepożądane: Jeśli pojawi się wszelka biała pleśń fioletowa czy każda inna - zakwas wywalić brak kwaśnego smaku i zapachu - zakwas wywalić jeśli zakwas wyschnie, zamarznie itp dokarmić Zakwas po dniu 4 przechowujemy w lodówce bez dokarmiania, przed wypiekiem chleba zakwaszamy nim mąkę ( można dodać trochę cukru to lepiej wystartuje ) Pozostawiamy trochę w słoju i dokarmiamy wg schematu powyżej Jeśli jedziemy na wakacje nie planujemy piec chleba przez miesiąc zakwas możemy za hibernować w zamrażalniku potem go wyciągamy i dokarmiamy w ciepłym miejscu. Im zakwas starszy ( dokarmiany od miesięcy ) tym silniejszy i jest w stanie urosnąć nam w chlebie bez cukru ( miodu itp ) Na dniach dodam mój foto-przepis na chleb z pastą miso i śliwkami Pzdr W.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na pewno jak jeden ta i drugi zakwas jest dobry Ale nasz zakwas jest prosty: drożdż mleko i mąka no i musi postać w cieple Na drugi, trzeci dzień dosypuję makię, ziemniak, urabiamy chlebek i stoi 8-10 godzin pieczemy chlebek a końcówkę ciasta odkładamy i jak się chlebek kończy dosypujemy makie, ziemniaczki mleko troszkę drożdży i tak w kółko To tyle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno jest dobry jednak jeśli używasz "przemysłowych" drożdży to nigdy nie uzyskasz indywidualnego smaku i zapachu. Chleb będzie zawsze smakował drożdżami z fabryki. Poza tym ja robię prymitywny chleb bez mleka, a jeśli dodaję ziemniaki to tylko do białego pieczywa jako że żytnie wychodzi zbyt gliniaste :) Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 6 lat później...
  • 4 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.