Skocz do zawartości

Wojtas

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Wojtas

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Kuchnie świata, sushi, ogrodnictwo, kettlebell.
  1. Wojtas

    Zakwas Chlebowy

    Na pewno jest dobry jednak jeśli używasz "przemysłowych" drożdży to nigdy nie uzyskasz indywidualnego smaku i zapachu. Chleb będzie zawsze smakował drożdżami z fabryki. Poza tym ja robię prymitywny chleb bez mleka, a jeśli dodaję ziemniaki to tylko do białego pieczywa jako że żytnie wychodzi zbyt gliniaste :) Pzdr
  2. Jeszcze raz ja w internecie kiedyś widziałem takie płyty do piekarników nazywają się pizza-stone czy jakoś tak. Są zrobione z materiału jakiego używa się w profesjonalnych piecach do pizzy.
  3. To prawda piekarnik musi być nagrzany inaczej ciasto wysycha zamiast się piec. Dobrym sposobem na kiepskie piekarniki jest włożenie na półkę, której używamy do pieczenia kilku płytek terakoty lub gresu ( nawet lepiej ) wtedy po nagrzaniu ciepło jest równomiernie oddawane, a ciasto się od spodu nie przypala. Na takiej "kamiennej" płycie po nagrzaniu idealnie wychodzi pizza i chleb wystarczy tylko podsypać mąką.
  4. Wojtas

    Zakwas Chlebowy

    Mąka na chleb powinna być od typu 720 w górę najlepiej 2000 ( wtedy wyjdzie na 100% ) Mój zakwas na chleb: dzień pierwszy: część wody + 1/2 części mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień drugi dokarmiamy nasz wczorajszy zakwas czyli dodajemy znowu część wody i 1/2 częsci mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień trzeci powtarzamy dzień drugi w czwartym dniu powinno pachnieć i smakować kwasem nieraz jak jest za ciepło to pachnie zmywaczem do paznokci :) Zakwas ekstremalny, który robiłem pracując w dobrej restauracji : do za
  5. Wojtas

    Panierki

    Ziemniaki pokrojone w plastry lub nitki na mandolinie odsączone w zimnej wodzie zawijamy co chcemy ( krewetki paski kurczaka itp ) smażymy na gorącym oleju - jeśli to konkretny kawał mięcha lub ryby - najpierw smażymy potem do piekarnika żeby doszło w środku.
  6. To mój pierwszy post więc Witam wszystkich forumowiczów - zawodowo pracuję w kuchni od 11 lat więc może się na coś przydam. Co do twardego ciasta to może być kilka przyczyn nie znam przepisu więc trudno powiedzieć gdzie leży błąd... Najlepiej nie dodawać jajek i wody, a zrobić ciasto w proporcjach: Ciasto słone jedna część masła jeśli chcemy uzyskać bardzo kruche ciasto zwiększamy ilość masła do 1,5 części dwie części mąki sól do smaku masło musi być zimne! wyrabiamy szybko, wkładamy do lodówki żeby odpoczęło, rozkładamy przy pomocy palców :) na formie do tart i mrozimy ! potem wypiekamy w
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.