Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Wojtas

Smakowicze
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Wojtas

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Warszawa
  • Zainteresowania
    Kuchnie świata, sushi, ogrodnictwo, kettlebell.
  1. Wojtas

    Zakwas Chlebowy

    Na pewno jest dobry jednak jeśli używasz "przemysłowych" drożdży to nigdy nie uzyskasz indywidualnego smaku i zapachu. Chleb będzie zawsze smakował drożdżami z fabryki. Poza tym ja robię prymitywny chleb bez mleka, a jeśli dodaję ziemniaki to tylko do białego pieczywa jako że żytnie wychodzi zbyt gliniaste :) Pzdr
  2. Jeszcze raz ja w internecie kiedyś widziałem takie płyty do piekarników nazywają się pizza-stone czy jakoś tak. Są zrobione z materiału jakiego używa się w profesjonalnych piecach do pizzy.
  3. To prawda piekarnik musi być nagrzany inaczej ciasto wysycha zamiast się piec. Dobrym sposobem na kiepskie piekarniki jest włożenie na półkę, której używamy do pieczenia kilku płytek terakoty lub gresu ( nawet lepiej ) wtedy po nagrzaniu ciepło jest równomiernie oddawane, a ciasto się od spodu nie przypala. Na takiej "kamiennej" płycie po nagrzaniu idealnie wychodzi pizza i chleb wystarczy tylko podsypać mąką.
  4. Wojtas

    Zakwas Chlebowy

    Mąka na chleb powinna być od typu 720 w górę najlepiej 2000 ( wtedy wyjdzie na 100% ) Mój zakwas na chleb: dzień pierwszy: część wody + 1/2 części mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień drugi dokarmiamy nasz wczorajszy zakwas czyli dodajemy znowu część wody i 1/2 częsci mąki ---> mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce dzień trzeci powtarzamy dzień drugi w czwartym dniu powinno pachnieć i smakować kwasem nieraz jak jest za ciepło to pachnie zmywaczem do paznokci :) Zakwas ekstremalny, który robiłem pracując w dobrej restauracji : do zakwasu powyżej dodajemy palone kości wołowe, mają być brązowe nie czarne bez kawałków mięsa ( takie jak do demi glace) trzymamy je cały czas w zakwasie - jeśli zakwas jest zdrowy nic im sie nie stanie bakterie ochronią przed niepożądanymi efektami Chleb smakuje wtedy nieprzeciętnie.... Zakwas efekty niepożądane: Jeśli pojawi się wszelka biała pleśń fioletowa czy każda inna - zakwas wywalić brak kwaśnego smaku i zapachu - zakwas wywalić jeśli zakwas wyschnie, zamarznie itp dokarmić Zakwas po dniu 4 przechowujemy w lodówce bez dokarmiania, przed wypiekiem chleba zakwaszamy nim mąkę ( można dodać trochę cukru to lepiej wystartuje ) Pozostawiamy trochę w słoju i dokarmiamy wg schematu powyżej Jeśli jedziemy na wakacje nie planujemy piec chleba przez miesiąc zakwas możemy za hibernować w zamrażalniku potem go wyciągamy i dokarmiamy w ciepłym miejscu. Im zakwas starszy ( dokarmiany od miesięcy ) tym silniejszy i jest w stanie urosnąć nam w chlebie bez cukru ( miodu itp ) Na dniach dodam mój foto-przepis na chleb z pastą miso i śliwkami Pzdr W.
  5. Wojtas

    Panierki

    Ziemniaki pokrojone w plastry lub nitki na mandolinie odsączone w zimnej wodzie zawijamy co chcemy ( krewetki paski kurczaka itp ) smażymy na gorącym oleju - jeśli to konkretny kawał mięcha lub ryby - najpierw smażymy potem do piekarnika żeby doszło w środku.
  6. To mój pierwszy post więc Witam wszystkich forumowiczów - zawodowo pracuję w kuchni od 11 lat więc może się na coś przydam. Co do twardego ciasta to może być kilka przyczyn nie znam przepisu więc trudno powiedzieć gdzie leży błąd... Najlepiej nie dodawać jajek i wody, a zrobić ciasto w proporcjach: Ciasto słone jedna część masła jeśli chcemy uzyskać bardzo kruche ciasto zwiększamy ilość masła do 1,5 części dwie części mąki sól do smaku masło musi być zimne! wyrabiamy szybko, wkładamy do lodówki żeby odpoczęło, rozkładamy przy pomocy palców :) na formie do tart i mrozimy ! potem wypiekamy wstępnie w ROZGRZANYM do jakiś 180 - 200 stopni piekarniku. Oczywiście należy na środek ciasta położyć pergamin i wsypać groch lub fasolę ( żeby nam nie urósł balon ) po jakiś 10 minutach wyjmujemy pergamin z fasolą i dopiekamy środek można już wyłączyć piekarnik dojedzie spokojnie. Jeśli mamy termoobieg to krawędzi ciasta warto osłonić folią alu którą zdejmujemy razem z fasolą. na tartę słodką : 250g mąka 125g masło 60g cukru pudru 1 żółtko Tutaj proces wygląda inaczej najpierw mieszamy mąkę z tłuszczem rozcierając ją dłońmi do uzyskania struktury kruszonki potem dodajemy cukier ucieramy chwilę. następnie dodajemy żółtko albo dwa ( zależy od wielkości ) zagniatamy bardzo szybko formujemy dysk i do lodówki żeby odpoczęło. Reszta postępowania jak ze słonym. Powodzenia!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.