Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Ciasto Z Marcepanem

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na nie w mijającym tygodniu znalazłam na http://www.codogara.pl/5045/ciasto-z-marcepanem/

Zrobiłam je w środę (w wersji dla dzieci, czyli bez alkoholu) i powaliło wszystkich na kolana, dlatego je Wam polecam z moimi niewielkimi poprawkami, dopiskami :)

Ciasto z marcepanem

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki
  • miód pitny lub miód wymieszany z wódką (wersja dla dorosłych, dla dzieci herbatniki zalać gorącą polewą czekoladową zamiast tej z przepisu poniżej)
Krem marcepanowy:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. Mocate Cappuccino ? marcepanowe (z 6-8 łyżeczek proszku cappuccino)
  • 2 łyżki cukru
  • 625 ml mleka
  • 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka śmietankowego (3x56g=168g)
Polewa:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 czekolada bez nadzienia
  • 250 g śmietany 18%
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będą mocno ubite dorzucamy cukier i miksujemy do momentu pozbycia się kryształków cukru. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest przesianie obydwu mąk, proszku do pieczenia oraz kakaa. Przy tym elemencie korzystamy już tylko i wyłącznie z drewnianej lub plastikowej łyżki. Celem tego jest delikatnie zmieszanie składników przy jednoczesnym nie zniszczeniu struktury białek. Ciasto przelewamy do foremki (32 x 25 cm).Pieczemy 15 minuty w temp. 220 st. C. Następnie przestudzamy i przekrawamy na pół.

Możemy teraz zacząć przygotowywać krem marcepanowy. 525 ml mleka gotujemy, a w pozostałych 100 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego mleka wlewamy zimne mleko z rozpuszczonym budyniem oraz 2 łyżki cukru. Gotujemy kilka minut, aż powstanie budyń. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło i dajemy przestudzony budyń. Gdy składniki połączą się, dolewamy pół szkl. cappuccino i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec delikatnie zatapiamy w kremie pokrojone w kostkę ptasie mleczko.

Polewa: do gotującej się śmietany dorzucamy pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Gotując na małym ogniu czekamy, aż składniki się połączą. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Obie połówki biszkoptu skrapiamy wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny (ja miałam sok z pigwy). Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym. Przykrywamy go drugim biszkoptem, następnie kremem marcepanowym. Zwieńczeniem są herbatniki ? można je przez chwilę zanurzyć w miodzie pitnym (lub wersja chrupka ? bez miodu, albo wersja niechrupka dla dzieci - zalane gorącą polewą czekoladową). Całość zalewamy polewą czekoladową. Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.