Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość

Kasza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Kasza Kaszami nazywamy produkty otrzymane z przerobu ziarna zbóż chlebowych i kaszowych, pozbawione częściowo lub całkowicie niestrawnych części ziarna, czyli błonnika (łuski). Produkowane są z ziarna całego lub rozdrobnionego i stanowią produkt powszechnego spożycia. Najczęściej spotykane: -jęczmienna- kasza jęczmienna łamana gruba, średnia i drobna, perłowa gruba, średnia i drobna. -gryczana – kasza gryczana łamana , nieprażona cała, prażona cała, łamana drobna. -manna i pęczak(z pszenicy). -jaglana (z prosa). -owsiana(płatki owsiane). -kukurydziana. -grochowa. Ze względu na skład chemiczny kasze należą do produktów węglowodanowych zawierających bardzo dużo skrobi i błonnika. Zawartość białka jest mała(od 8 do 13 g na 100g produktu). We wszystkich rodzajach kasz występuje witamina B, a w niektórych, jak kasza gryczana , jęczmienna, kukurydziana i owsiana, również witamina PP, brak natomiast witaminy C i dlatego niezbędnym dodatkiem do kasz powinna być surówka lub zielona pietruszka. Potrawy sporządzane z kasz mają dużą wartość odżywczą i są tanie. Przygotowuje się z nich liczne zupy, dodatki do zup, dania podstawowe, dodatki do potraw mięsnych i desery.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :) U nas w domu staramy się,aby chociaż raz w tygodniu na obiad była kasza z jakimś sosem i surówka.Kasza jest zdrowa i dlatego powinno się ją jeść częściej,albo przynajmniej raz w tygodniu. Pozdrawiam :) :) :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak jeszcze mieszkałam z rodzicami bardzo nie lubiłam jak na obiad była serwowana kasza gryczana, zapach nie zbyt, wygląd też ( bo zawsze to było rozgotowane coś polane sosem) Jakiś czas temu kiedy w telewizji były programy z panem Kuroniem postanowiłam zrobic wg jego przepisu np: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 jajko, kostka grzybowa. Do suchej kaszy wbijam jajko, mieszam tak żeby pokryło całą kaszę, rozsypuję na stolnicy lub na tacy i co jakiś czas przemieszam żeby szybciej wyschła, następnie wsypuje do garnka wkładam bulion i zalewam 1.5 szklanki wody, gotuje aż woda wsiąknie w kasze odstawiam żeby doszła do miękkości. Podaje polaną tłuszczykiem ze skwarkami i dodatkami. Ugotowana w ten sposób kasza jest sypka i nawet jak zrobię więcej i zostanie to podsmażam i jest wyśmienita. Teraz robię kaszę bardzo często ;) polecam warto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tez często robię kaszę gryczaną z sosem lub gulaszem,do tego np.kiszony ogóreczek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.