Skocz do zawartości

Bułeczki drożdżowe


ewaldek

Rekomendowane odpowiedzi

Półsłodkie bułeczki drożdżowe puszyste i rumiane. Najlepsze z masłem i konfiturami!

Serdecznie zapraszam na film, który pokazuje jak zrobić bułeczki.

https://www.youtube.com/watch?v=WeFXFYq27sA

 

Składniki:

 

  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ szkl. ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • Żółtko i 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek
  • Mak do posypania

 

 

 

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i ¼ szkl. mleka, mieszamy i odstawiamy nakryte na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski, a potem dodajemy do naszego rozczynu.  Dodajemy sól, resztę cukru, jajko, stopione i ostudzone masło i ½ szkl.  mleka. Najpierw mieszamy łyżką do połączenia się składników, a potem dokładnie wyrabiamy ciasto, do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki i stolnicy. Jeżeli ciasto będzie za luźne podsypmy mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Następnie miskę natłuszczamy i pozostawiamy w niej ciasto do wyrośnięcia na    1 godz.

Wyjmujemy nasze wyrośnięte ciasto na stolnicę i już bez używania  mąki  jeszcze chwilę wyróbmy ciasto, tak, żeby pozbyć się powietrza z wyrośniętego ciasta Jeżeli ciasto będzie się nam kleić do rąk lub do stolnicy to lekko posmarujmy stolnice olejem. Teraz formujemy bułeczki o wadze 50-60 g (wyjdzie około 12 bułeczek). Bułeczki formujemy przez zawijanie boków ciasta do środka (jak na filmie). Dzięki temu bułeczki urosną do góry a nie w szerz.

Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy je na blaszce, w kilkucentymetrowych odstępach. Nakrywamy bułeczki ściereczką i pozawalamy im podwoić swoją objętość – około 30 min.

Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim każdą bułeczkę. Posypujemy po wierzchu makiem i wstawiamy do pieca, nagrzanego do 180 ° C. Pieczemy około 15- 20 min, aż zrumienią się na złoto.

buleczki.jpg

Edytowane przez ewaldek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.