Gość miga

Paszteciki z ciasta drożdżowego - idealne do barszczu!!

3 posty w tym temacie

Czy ktoś zna doskonały przepis na te paszteciki??;) Smile Chętnie je wypróbuje. Organizuje impreze sylwestrową i chciałabym zadziwić gości czymś tak pyszym. Czekam na przepisy!! :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: - 50 dag mąki - 20 dag tłuszczu - 1-2 jajka - 5 dag drożdży - sól - 1 łyżka cukru - kilka łyżek mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, wlać do naczynia z mąką, dodać jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić, aby lekko podrosło. Ugotować kapustę, odcedzić, usmażyć pieczarki, lub grzyby, dodać do kapusty. Dodać troszkę tłuszczu, przyprawić do smaku. Rozwałkować wyrośnięte ciasto, na okrągły placek o grubości około 0.5 cm. Następnie powycinać nożem od środka placka trójkąty, nakładać na nie lekko ostudzony farsz. Zawijać od grubszej strony. Układać na wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem blasze. Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem, żółtkiem piec w temperaturze ok. 190 na złoty kolor.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Podobne paszteciki robi moja babcia - są WYŚMIENITE :-) Bardzo polecam i chyba babcię namówię na nie przy najbliższej okazji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.