Skocz do zawartości

Płatny "smaczny"???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś w stanie zapłacić 10 zł za pół roku dostępu do smacznego? (40 użytkowników oddało głos)

1. Tak - nawet w takiej formie jak teraz (8 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

2. Tak - pod warunkiem rozbudowy serwisu (5 głosów [12.50%])

Procent z głosów: 12.50%

3. Nie (27 głosów [67.50%])

Procent z głosów: 67.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#16 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 811 postów

Napisano 30.06.2006 - 08:09

To co mówisz jest zupełną nieprawdą i przykro mi to słyszeć. A nawet bardzo przykro... I smutno też.

A że Twój głos nie jest odosobniony postanowiłem napisać co poniżej.

Po zerowe - bardzo mi przykro, że w ten sposób odbierasz powstanie płatnej wersji strony. Ona powstała naprawdę w jednym celu: żebyśmy mieli czas na prowadzenie strony i to zarówno bezpłatnej jak i płatnej i żeby podnosić poziom i liczbę przepisów na obu, a dodatkowo umożliwić tym którzy tego chcą i są w stanie zapłacić oglądanie przepisów bez przeszkadzających reklam z większymi zdjeciami (a na to w przypadku bezpłatnej wersji nie możemy sobie pozwolić niestety). Zresztą niedługo już zobaczysz Ty i inni użytkownicy, że nad extra.smaczny.pl pracuję dość ostro - będzie nowy wygląd i nowe możliwości.

Po pierwsze - jak zwykle o tej porze roku są wakacje. Stąd mniejsza aktywność użytkowników.

Po drugie - kompletną, zupełną, całkowitą nieprawdą (o którą jesteśmy posądzani już po raz ktoryś) jest to, że: "wszyscy juz byli użytkownikami extra smaczny" - extra.smaczny.pl dopiero co powstał (istnieje niecałe 2 miesiące) i możecie mi wierzyć - nie ma tam tysiąców, ani nawet setek ludzi (jest narazie blisko 100). Zwykły smaczny.pl ma 30 - 50 krotnie większą liczbę użytkowników.

Po trzecie - Dorota wciaż wszystkie swoje przepisy dodaje do smaczny.pl do bezpłatnej części strony, więc nie wiem skąd Twoje posądzenia o to (tak podsumowując Twoją wypowiedź)

Po czwarte - jak zauważyliście (a jeżeli nie to informuję) forum jest wspólne, więc w żadnym stopniu "przenoszenie się" użytkowników na extra.smaczny nie powoduje zmniejszenia liczby użytkowników czy wypowiedzi tutaj.

Po piąte - Dorota teraz mniej zajmuje się kuchnią gdyż w przeciągu kolejnego miesiąca będzie przygotowywać się do obrony pracy magisterskiej - ale potem będzie sie działo na smaczny.pl i extra.smaczny.pl więcej niż kiedykolwiek.

Bardzo proszę tych (a i takie zarzuty się pojawiają), że zbiliśmy na Was kokosy, jeździmy mercedesami i mieszkamy w willi, żeby zrewidowali swoje myślenie - tak nie jest i nie będzie.

A jeszcze Tobie - Agnieszko prywatnie chciałem powiedzieć, że jestem bardzo wdzięczny gdyż jesteś jedną z pierwszych osób dzięki którym nasze forum zaczęło żyć. I naprawdę przykro mi, że czujesz się tutaj osamotniona - my czytamy forum codziennie, codziennie też się wypowiadamy - forum czyta sporo niezarejestrowanych osób (koło 1400 osób dziennie w tej chwili nawet mimo wakacji).

I już zupełnie na koniec - skąd biorą się takie nagłe zwroty nastrojów - coraz częściej słyszymy takie głosy? Co myśmy zrobili, że nagle jesteśmy tacy źli? Podejrzewam, że to extra.smaczny.pl. Przecież to nie przymus - to możliwość - kiedy nie było smaczny.pl parę osób nawet pytało czy mogą jakoś pomóc - tak to traktujcie. A to, że on istnieje na pewno nie wpływa na smaczny.pl - a jeżeli już to w pozytywny sposób.

Pozdrawiam.
Marcin
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

#17 adam

adam

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 36 postów
  • Zainteresowania:rower

Napisano 30.06.2006 - 09:57

Cześć Agnieszka!
Dawno nie rozmawialiśmy...
Jak to kiedyś napisałaś:

Wyświetl postUżytkownik agnieszka dnia 22.03.2004, 22:59 napisał

hm...tak jakos cichutko.....zastanawiam sie czy Panu Adamowi nie zaszkodziło zjedzenie lodowki :-)
W przeciągu ostatnich dwóch lat zjadłem wiele lodówek. Część z ryżem, część z innymi przystawkami z szafki kuchennej. :-)

Jak wakacyjne nastroje i plany? Ja już kupiłem sobie hawajską koszulę i jak na razie noszę ją do pracy... ale już wkrótce urlop - może znajdę inną dla niej lokalizację (ze mną w środku)...

Pozdrawiam,
Adam

#18 agnieszka

agnieszka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 165 postów

Napisano 30.06.2006 - 19:01

Witam :-) ....już sie stęskniłam za Tobą Adamie :) ...wiesz ...strasznie mnie lubiłes denerwować...lubiłeś mnie prowokować do wypowiedzi...ale to już historia :-P ...No więc własnie szykuje sie do urlopu...jutro wyjeżdzam :-D ...będe sie pluskać w gorącym morzu....będe pływać gondolą....Telefon wyrżuce na ten czas...i nie chce spotkać żadnych znajomych twarzy :-) .....Będąc w Wenecji pomyśle o Twojej lodówce :) ,,,Życze Ci udanego urlopu!!!Pozdrawiam gorąco...

#19 agnieszka

agnieszka

Przyjaciel Smacznego

• Aktywni Smakowicze
  • 165 postów

Napisano 30.06.2006 - 20:22

A co do Ciebie Marcinie...Wiem że nie jest lekko w dzisiejszych czasach.Nie zazdroszcze nikomu...i w tym przypadku nie o kase chodzi.Moze żle zrozumiałam twoje wczesniejsze zamiary...ale zrozumiałam że strona zostaje po staremu a kto chce uzyskać większe możliwosci...płaci abonament...Moze sie myle ale strona głowna od dłuzszego czasu sie nie zmienia....np<ostatnio na forum,wasze przepisy>Moim zdaniem<skromnym>mylisz sie że rozmowy i wymiana doswiadczen jest nie potrzebna.Wielu osobom to sprawia przyjemność i przyciąga do strony.Jestem po gastronomii ,prowadze działalności
o tym samym kierunku...i idzie mi niezle.Swoją renome i pozycje zdobyłam dzieki wielu wyrzeczeniom,cierpliwości.Wiedziałam ze kiedyś to zaowocuje.Cenie sobie klijentów a oni mnie...Pisze Ci to abyś wiedział że jest wielu ludzi ktorzy wpadali tu aby sie rozerwać...a ktorzy tak naprade wiedzą więcej niż Ty ze świata gastronomi i mogli nieraz służyć dobrą radą czy też przepisem.Tak naprawde to oni nie będą płacić bo sie obejdą bez tej strony.No cóż ale już Ci dam spokój.Życze Ci aby udało Ci sie zrealizować Twoje plany a ja jak kiedyś dożyje emerytury.... :-) to dołącze może do Was...pozdrawiam

#20 adam

adam

Stały bywalec

• Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 36 postów
  • Zainteresowania:rower

Napisano 01.07.2006 - 01:05

Wyświetl postUżytkownik agnieszka dnia 30.06.2006, 00:29 napisał

Witam wszystkich.Strasznie smutno sie tu zrobiło...nie wiem dlaczego...czyzby wszyscy juz byli użytkownikami extra smaczny?Z tego co mówiłes Marcinie to ta strona miała istnieć dalej...no i zawiodłam sie.Wiem że prowadzenie tej strony kosztuje....ale ja zwykły szary człowieczek wpadałam tu tylko aby służyć czasem radą...ewentualnie pomocą...Pieniądze nie są dla mnie przeszkodą aby być wsrod Was...Przykro mi że tak sie stało ...bo szybko zapomniałeś że kiedyś prosiłeś mnie aby pomóc Ci w rozkręceniu tej strony.Widocznie teraz już doskonale radzisz sobie sam.A ja ...no cóż ...bede radzić użytkownikom innych stron gastronomicznych....pozdrawiam Was serdecznie :-)

...to ja mam pomysł na polemikę...

Filozofia forum (definiowana przez sporadycznego bywalca for - Adama):
Forum jest środowiskiem wymiany zdań/myśli/poglądów. Jest też jednocześnie zbiorem zarejestrowanych informacji. Inaczej forum to:
a) narzędzie do rejestracji, publikacji i wymiany informacji
b) opublikowane w nim informacje
Narzędzie (a) tworzy administrator/developer/programista. Informacje (b) wprowadzane są przez forowiczów.

Moja ocena tego forum:
a) Narzędzie oceniam pozytywnie. Jest przejrzyste, kolorowe. Administrator z ogromnym wysiłkiem stara się dbać o poprawność zamiszczanych tu wypowiedzi i o to, by nikogo nie urażały (pełni rolę moderatora). Wkłada wiele pracy w to, by witryna działała szybko - optymalizuje algorytmy działania mechanizmu, zwiększa przepustowość wykupionego łącza internetowego....
b) Muszę nadrobić troszkę czytanie przegapionych postów, by dokonać oceny opublikowanych tu informacji.

Zakres odpowiedzialności:
a) za narzędzie odpowiada Administrator
b) za treść odpowiadamy my jako forowicze (forumowicze.... :-) )

Działania marketingowe:
a -> b) Administrator zamieścił w systemie reklamy oraz realizuje inne koncepcje samofinansowania się strony, na której znajduje się forum. Przy czym funkcjonalność narzędzia (a) jak i zawartość informacyjna (b) forum moim zdaniem nie została zakłócona przez te działania.

Agnieszko,

moim zdaniem Twoja wypowiedź dotyczy zagadnienia (b). Sądzę, że Marcin nie jest zainteresowany wygaszaniem popularności tego forum. Przeciwnie - zarówno jako autor przedsięwzięcia, z którego czerpie na pewno osobistą satysfakcję i radość, jak również jako osoba, która stara się dążyć do samofinansowania się jego - jest chyba osobą najbardziej żywo zainteresowaną ożywianiem tego miejsca.
I tu właśnie pojawia się moja płaszczyzna polemiki: Administrator nie jest dobrym adresatem posta.
Żeby sprawdzić, czy hipoteza, że "Strasznie smutno sie tu zrobiło..." jest słuszna trzebaby przeanalizować statystykę postów i ich treść (składniki b).
Nie posiadam obecnie do nich dostępu, z tego względu polemikę pozostawię wyłącznie na płaszczyźnie zgłoszenia wątpliwości, czy aby na pewno Twoim zdaniem działania Marcina sprawiły, że narzędzie (a) przestało spełniać swoją rolę?
Mam nadzieję że atmosfera (b) wypracowana przez nas samych (mnie tu mało było, więc troszkę przypisuję sobie cudze zasługi) pozostanie niezachwiana...?

Ogromne pozdrowienia! Samego słoneczka i pomyślnych wiatrów (co prawda gondole nie mają żagli, ale...). Mam nadzieję, że przyślesz jakieś zdjęcia i pocztówki z pozdrowieniami :)..? Trzymaj się i baw się dobrze.
Pozdrawiam,
Adam

#21 Marcin

Marcin

Przyjaciel Smacznego

• Administratorzy
  • 811 postów

Napisano 01.07.2006 - 03:27

Cóż - może ja streszczę o co chodziło Adamowi :-)

Dorota i ja to 2 osoby - zarejestrowanych jest 2665 użytkowników (razem z nami). Postów 7065. To tylko 2,65 na osobę :-)

My dodamy po 100 - mamy tylko 7265 postów. Wy dodacie po 100 - mamy 273565 - a więc 37 razy więcej.

Cóż powiedzieć - do dzieła i nie będzie (Agnieszko) już smutno :)

Acha - i dziękuję Agnieszko za wskazanie błędu na smaczny.pl - do dzisiaj nie zauważyłem, że nowe Wasze przepisy i Ostatnio na forum jest wciąż ze stanu sprzed "przesiadki" na nowe forum. Ale to już poprawiam... Może do rana zdąże :)
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl.

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (w tej chwili ponad 3300). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Malina12 : (23.05.2012 - 20:17) potrzebne mi jakieś dobre przepisy na komunie , które będzie w tą niedziele
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:40) Witaj Malinko :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:41) na forum jest dużo przepisów na różne dania na ciepło i na zimno, sałatki, przekąski, ciasta, deser
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:41) myślę, że coś z tego wybierzesz
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:42) ciasta na konunię to coś "na biało" może
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:42) tzn. rafaello, coś ze śmietaną, owocami....
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:43) jesli będziesz miała z czymś problem to pytaj
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:43) powodzenia :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:44) witaj kkuchnia w smacznym gronie :)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:45) Figielku, mam takie propozycje na prezent z okazji 45-lecia ślubu:
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:46) wycieczka (autokarem, samochodem) w jakieś piękne miejsce ;)
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:47) obiad w restauracji
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:49) własnoręcznie wyhaftowaną serwetę na stół
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:49) bilety do teatru
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:51) zegar?
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:54) bukiet z 45 dużych czerwonych róż
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:55) Ich zdjecie ślubne powiększone lub przerobione...
@  Dorota : (24.05.2012 - 12:57) 2 urocze filiżanki ;)
@  figiel : (24.05.2012 - 21:45) Witam !! Dziękuję za ciekawe propozycje :shock: , wykorzystam na pewno w przyszłości , bo uroczystość już się odbyła w minioną sobotę :)
@  figiel : (24.05.2012 - 21:45) Pozdrawiam i miłego wieczorku ;)