Sign in to follow this  
Followers 0

Gofry Inaczej

11 posts in this topic

Posted · Report post

Skład:

1 duży kefir (400 gr)

2 jajka

6 łyżek oleju

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mąka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-)

Podobne ciasto robię na naleśniki - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnikami :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Widzę,że gofry nie są zbyt popularne na forum :wink: a ten przepis jest najlepszy z kilku dotychczas przetestowanych,dowód poniżej :grin: Dodam tylko,że z tej porcji wyszło mi 11 gofrów i następnym razem zrobię z podwójnej porcji :mrgreen:

post-4359-1174480783_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mila nie miałam jeszcze przepisu na gofry z kefirem,wypróbuję go napewno :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja tez napewno wypróbuję

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Basga dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę że smakowało :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Potwierdzam, że gofry z kefirem są bardzo dobre, właśnie z niego korzystałam. Mam kilka przepisów na tenże smakołyk, ostatnio próbowałam też z wodą gazowną i mlekiem, przepis też miałam z jakiejś strony z internetu i gorfy wyszły bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam, Justyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Moje dzieci uwielbiają gofry,wypróbowałam kilka przepisów ale Twój jest najlepszy! Ważne przy gofrach jest ich ustawienie po upieczeniu-wtedy nie robią się takie gumowate,dlatego nawet do tego kupiłam taką malutką suszarkę do talerzy i używam jej do stawiania gofrów. Z tego ciasta robię też naleśniki tylko daję wtedy mniej mąki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

J apolecam dodać do tego przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonaj ( i do naleśnikow też). Zobaczycie będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam. i smacznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Robiłam dzisiaj gofry tylko nie miałam kefiru ale zrobiłam z mleka słodkiego dodałam sode wyszły super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Gofry mało pracochłonne i przepyszne !!!! Polecam !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.