Mila

Gofry Inaczej

11 postów w tym temacie

Skład:

1 duży kefir (400 gr)

2 jajka

6 łyżek oleju

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mąka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-)

Podobne ciasto robię na naleśniki - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnikami :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Widzę,że gofry nie są zbyt popularne na forum :wink: a ten przepis jest najlepszy z kilku dotychczas przetestowanych,dowód poniżej :grin: Dodam tylko,że z tej porcji wyszło mi 11 gofrów i następnym razem zrobię z podwójnej porcji :mrgreen:

post-4359-1174480783_thumb.jpg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mila nie miałam jeszcze przepisu na gofry z kefirem,wypróbuję go napewno :grin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja tez napewno wypróbuję

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Basga dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę że smakowało :smile:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Potwierdzam, że gofry z kefirem są bardzo dobre, właśnie z niego korzystałam. Mam kilka przepisów na tenże smakołyk, ostatnio próbowałam też z wodą gazowną i mlekiem, przepis też miałam z jakiejś strony z internetu i gorfy wyszły bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam, Justyna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moje dzieci uwielbiają gofry,wypróbowałam kilka przepisów ale Twój jest najlepszy! Ważne przy gofrach jest ich ustawienie po upieczeniu-wtedy nie robią się takie gumowate,dlatego nawet do tego kupiłam taką malutką suszarkę do talerzy i używam jej do stawiania gofrów. Z tego ciasta robię też naleśniki tylko daję wtedy mniej mąki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

J apolecam dodać do tego przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonaj ( i do naleśnikow też). Zobaczycie będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam. i smacznego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Robiłam dzisiaj gofry tylko nie miałam kefiru ale zrobiłam z mleka słodkiego dodałam sode wyszły super.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gofry mało pracochłonne i przepyszne !!!! Polecam !!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz
r e k l a m a

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.