Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * - 1 głosy

Gofry Inaczej


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mila

Mila

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 26.10.2006 - 12:17

Skład:

1 duży kefir (400 gr)
2 jajka
6 łyżek oleju
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Mąki dodajemy tyle, aby nasze ciasto było lejące, ale nie rzadkie (ilość mąki znacząco zależy od “wodnistości” kefiru). Smażymy w gofrownicy do momentu, aż się dobrze zrumienią. Gofry są najlepsze z bitą śmietaną i owocami :-)

Podobne ciasto robię na naleśniki - używając kefiru zamiast mleka uzyskujemy efekt takiej kruchości, ciasto nie jest takie "gumowate" Polecam! Moja rodzinka zajada się takimi goframi i naleśnikami :D

r e k l a m a

#2 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 21.03.2007 - 14:40

Widzę,że gofry nie są zbyt popularne na forum :wink: a ten przepis jest najlepszy z kilku dotychczas przetestowanych,dowód poniżej :grin: Dodam tylko,że z tej porcji wyszło mi 11 gofrów i następnym razem zrobię z podwójnej porcji :mrgreen:

Załączone miniatury

  • Picture_25.jpg


#3 andy8

andy8

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 606 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:rozwiązywanie krzyżowek,kulinaria,pieczenie ciast,

Napisano 22.03.2007 - 11:11

Mila nie miałam jeszcze przepisu na gofry z kefirem,wypróbuję go napewno :grin:

#4 ela2225

ela2225

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 80 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Olsztyn

Napisano 22.03.2007 - 23:09

Ja tez napewno wypróbuję

#5 Mila

Mila

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 26.03.2007 - 21:49

Basga dziękuję za uznanie i bardzo się cieszę że smakowało :smile:

#6 JustynaZ

JustynaZ

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 141 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Bochnia
  • Zainteresowania:Film, kwiaty i przede wszystkim książki.

Napisano 26.03.2007 - 21:59

Potwierdzam, że gofry z kefirem są bardzo dobre, właśnie z niego korzystałam. Mam kilka przepisów na tenże smakołyk, ostatnio próbowałam też z wodą gazowną i mlekiem, przepis też miałam z jakiejś strony z internetu i gorfy wyszły bardzo dobre. Serdecznie pozdrawiam, Justyna.

#7 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 26.03.2007 - 21:59

Moje dzieci uwielbiają gofry,wypróbowałam kilka przepisów ale Twój jest najlepszy! Ważne przy gofrach jest ich ustawienie po upieczeniu-wtedy nie robią się takie gumowate,dlatego nawet do tego kupiłam taką malutką suszarkę do talerzy i używam jej do stawiania gofrów. Z tego ciasta robię też naleśniki tylko daję wtedy mniej mąki.

#8 Mila

Mila

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 28.03.2007 - 22:39

Ja takiej sprytnej suszarki nie mam i wykładam gofry na ręcznik papierowy - też działa ;) Chociaż na ogół nie ma problemów z tym, gdyż gory znikają z talerza zanim zrobią się wilgotne i ostygną - mężulek to wielki łasuch na słodkie ;) Nasza córeczka i ja (obecnie jem za dwoje) też bardzo lubimy gofry - zwłaszcza z bitą śmietaną i owocami. Nie mogę się już doczekać sezonu truskawek!!

#9 Gość_Martula_*

Gość_Martula_*
  • Goście

Napisano 31.05.2007 - 19:13

J apolecam dodać do tego przepisu pół łyżeczki sody oczyszczonaj ( i do naleśnikow też). Zobaczycie będą jeszcze lepsze. Pozdrawiam. i smacznego.

#10 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 01.06.2007 - 14:33

Robiłam dzisiaj gofry tylko nie miałam kefiru ale zrobiłam z mleka słodkiego dodałam sode wyszły super.

#11 jol@

jol@

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Żywiec

Napisano 20.03.2009 - 16:01

Gofry mało pracochłonne i przepyszne !!!! Polecam !!!
Jola





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:28) hhmmm , przestawiają się daty tzn.na oststnich wpisach sa wcześniejsze daty i czym wyżej tym bliżej aktualnej daty :)
@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  iwona99 : (19 październik 2014 - 13:03) witam wszystkich zapraszam na mój blog domowyprzepisy.blogspot.com