Skocz do zawartości


Zdjęcie

Królik


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 redcherry

redcherry

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 38 postów

Napisano 19.12.2006 - 11:29

Proszę Was o jakiś przepis na mięso z królika :-D mój mąż uparł się, że na święta bedzie królik i muszę coś wymyśleć, a nie mam pojęcia jak go zrobić. Z góry dziękuję za pomoc

#2 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2866 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 19.12.2006 - 23:24

Zaprawa z octu ( bejc) na 1 kg mięsa 1/4 szklanki octu 6 % 1/2 l wody 5 dag cebuli 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Wodę zagotować z cebulą pokrojona w talarki i przyprawami, gdy cebula zmięknie, dodać ocet, zaprawę odstawić i ostydzić. Mięso wyłożyć do dopasowanej miski kamiennej, zalać zimną zaprawą i odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce na na 2 -3 dni. Królik pieczony: 1 comber króliczy z udami tłuszcz do pieczenia sól Comber z udami z królika, dokładnie obrany z powięzi opłukać i natrzeć solą. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, położyć mięso oblać tłuszczem i wstawić do goracego piekarnika. Piec około 1 1/2 godz, polewajac często sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Upieczone mięso podzielić na kawałki, ułożyć na półmisku i oblać z sosem z pieczenia. Podawać można z ziemniakami, frytkami i jarzynami np. kalafior, brukselka lub inne. Krolika pieczonego można podawać w sosie śmietanowym. Wtedy trzeba pod koniec pieczenia wlać śmietanę rozmieszaną z maką i dusić przez kilka minut w sosie., który w razie potrzeby rozrzedzić wodą i zabarwić karmelem. Sos śmietanowy posypać natką pietruszki, podawać z ziemniakami lub makaronem i z jarzyną albo z surówką. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#3 basga

basga

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3434 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 22.12.2006 - 21:46

ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki.

#4 Gość_brand1_*

Gość_brand1_*
  • Goście

Napisano 26.05.2010 - 15:55

ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki.


Spróbowałam waszego przepisu i... było pyszne ;)





Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) potem coraz więcej i tak rośnie.... ponad 30 st
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) też musimy podlewać...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:20) ale zapowiadają znowu burze...
@  Dorota : (07 lipiec 2014 - 22:22) a ja ich nie chce i ich nie lubię :dry: :-|
@  AnnaK : (10 lipiec 2014 - 20:53) U nas też gorąco. Powyżej 30st.
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) u nas teraz też upały :)
@  Dorota : (17 lipiec 2014 - 22:27) prawdziwie wakacyjna pogoda :)
@  Dorota : (20 lipiec 2014 - 00:20) u nas upałów ciąg dalszy :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (25 lipiec 2014 - 23:43) ale szybko ten czas leci.... już prawie połowa wakacji za nami...
@  tritek : (29 lipiec 2014 - 19:21) http://imgur.com/dGPG4fg - ktos ma pomysł co to jest? :>
@  Kejt : (06 wrzesień 2014 - 12:05) to na dole to jagodzianka, obok to jakies ciasteczko tak samo te bielsze, takie delikatne ciastka robione w odlewanej formie. No i na górze to suszony owoc w cukrze, prawdopodobnie morela.
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:29) Witam wieczorową porą :)
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:30) już po wakacjach - szybko minęły
@  Dorota : (08 wrzesień 2014 - 22:31) tak to jest niestety... co dobre szybko się kończy
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) Witajcie :)
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) na grzybki chodzicie??
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:57) noce są ciepłe
@  Dorota : (16 wrzesień 2014 - 22:58) to grzybki rosną :)
@  KulinarnyDuet : (20 wrzesień 2014 - 10:16) Dzień dobry :)