redcherry

Królik

4 posty w tym temacie

Proszę Was o jakiś przepis na mięso z królika :-D mój mąż uparł się, że na święta bedzie królik i muszę coś wymyśleć, a nie mam pojęcia jak go zrobić. Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zaprawa z octu ( bejc) na 1 kg mięsa 1/4 szklanki octu 6 % 1/2 l wody 5 dag cebuli 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Wodę zagotować z cebulą pokrojona w talarki i przyprawami, gdy cebula zmięknie, dodać ocet, zaprawę odstawić i ostydzić. Mięso wyłożyć do dopasowanej miski kamiennej, zalać zimną zaprawą i odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce na na 2 -3 dni. Królik pieczony: 1 comber króliczy z udami tłuszcz do pieczenia sól Comber z udami z królika, dokładnie obrany z powięzi opłukać i natrzeć solą. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, położyć mięso oblać tłuszczem i wstawić do goracego piekarnika. Piec około 1 1/2 godz, polewajac często sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Upieczone mięso podzielić na kawałki, ułożyć na półmisku i oblać z sosem z pieczenia. Podawać można z ziemniakami, frytkami i jarzynami np. kalafior, brukselka lub inne. Krolika pieczonego można podawać w sosie śmietanowym. Wtedy trzeba pod koniec pieczenia wlać śmietanę rozmieszaną z maką i dusić przez kilka minut w sosie., który w razie potrzeby rozrzedzić wodą i zabarwić karmelem. Sos śmietanowy posypać natką pietruszki, podawać z ziemniakami lub makaronem i z jarzyną albo z surówką. Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki.

Spróbowałam waszego przepisu i... było pyszne ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.