Ciasto I:
3 szkl. mąki,1 szkl. cukru,kostka margaryny
W garneczku rozpuścić margarynę z cukrem,zestawić z ognia i dodać mąkę.Zrobić kruszonkę.
Ciasto II:
4 jajka
szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki dżemu
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
Całe jajka ubić,a następnie dodawać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.Do II ciasta dodajemy różnej wielkości kawałki kruszonki,delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę.Upiec do momentu gdy ciasto zaczyna odstawać od blaszki.
Ciasto III:upiec biszkopt z 4 jaj(myślę że każdy ma swój przepis wypróbowany).Po wystudzeniu wyciąć w cieście literatką rzędy dziurek.
Krem:
1 budyń śmietankowy
1 kostka margryny
0.5 litra mleka
2 łyżki cukru (do budyniu),dodatkowo dwie galaretki-mogą być różne-przygotować wcześniej żeby trochę stężała
Ugotować budyń i wystudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Ciemne ciasto przekroić na dwie części.Na jedną część nałożyć połowę kremu,na to biszkopt z dziurkami,w które nałożyć zastygającą galaretkę.Wstawić na chwilę do lodówki,aby galaretka dobrze stężała.Następnie nałożyć pozostały krem i ciemne ciasto.Wierzch polać polewą.Ciasto to wymaga trochę pracy,ale efekt jest niesamowity.Co prawda piekłam to ciasto już dość dawno,ale po przeczytaniu przepisu na ciasto salceson,przypomniałam sobie,że kiedyś piekłam coś podobnego.Zachęcam do wypróbowania.Aha mam nadzieję że jeszcze nie ma takiego przepisu na forum-jeśli jest to proszę mój usunąć.Gabi.
Extra Przepisy
Ciasto Z Niespodzianką
Rozpoczęty przez gabi-ostra, 04.02.2007 21:32
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04.02.2007 - 21:32
Napisano 04.02.2007 - 21:58
pozdrawiam gabi
Napisano 04.02.2007 - 22:36
Witam Gabi jest trochę podobne ciacho -Ciasto Orzechowo-biszkoptowe Z Ptasim Mleczkiem I Brzoskwiniami ale jednak to nie to samo
trzeba będzie porównać
które będzie lepiej smakowało rodzince
Pozdrawiam
Napisano 05.02.2007 - 08:19
Zapowiada się pysznie,a co robicie z tymi wyciętymi "dziurami"?
Ja kiedyś piekłam coś podobnego i te kawałki smarowałam polewą i obtaczałam w wiórkach-wyszły dodatkowe ciasteczka.
Ja kiedyś piekłam coś podobnego i te kawałki smarowałam polewą i obtaczałam w wiórkach-wyszły dodatkowe ciasteczka.
Napisano 05.02.2007 - 09:20
Mam pomysł. Górę ciasta oczywiście oblać polewa, poukładać pozostałe kółeczka w odpowiednich odstępach, posmarować je tężejaca galaretka
i przystroić środek kółeczek, np. trochę pozostawionym kremem lub czymś innym według własnej wyobraźni. Może wygladać ciekawie, no nie ?
i przystroić środek kółeczek, np. trochę pozostawionym kremem lub czymś innym według własnej wyobraźni. Może wygladać ciekawie, no nie ?
Syn się żeni, i bierze udział w konkursie, może wygrać kuchnię:) Zagłosuj: http://promocje.ikea...9d8cd46b76.html
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Można głosować raz dziennie do końca listopada!
Napisano 05.02.2007 - 10:17
Fajny pomysł na wykorzystanie tych wyciętych części.Myślę że to ciasto mogłoby również sprawdzić się w postaci tortu-wtstarczy upiec wszystkie części w tortownicy.Pozdrawiam.Gabi.