Skocz do zawartości


Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Przepyszna Sałatka Szwedzka, Słodko- Kwaśna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 11.04.2007 - 06:13

5 kg ogorkow-pokroic w talarki 1/2 l octu 1/2 kg cebuli-pokroic w poltalarki 1 1/2 szklanki cukru 2 nieduze garscie soli garsc zielonego kopru Dodatkowo: na kazdy sloik: ziele angielskie, lisc laurowy,pieprz ziarnisty-po kilka ziarenek, gorczyca-po kilka ziarenek Ogorki i cebule wymieszac z sola, cukrem, octemi zostawic na 12 godzin.Z posiekanym koprem wymieszac bezposrednio przed wlozeniem do sloikow. Wymieszac z powstala zalewa i nakladac do sloikow razem z przyprawami. Pasteryzowac ok. 5-10 min.

r e k l a m a

#2 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 11.04.2007 - 07:35

Bardzo lubię tę sałatkę. Czy to jest oryginalny przepis? Ogórki nie obiera się ze skórki, prawda? Dziękuję i pozdrawiam. :oops: :oops: :razz:

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#3 Agusia

Agusia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 256 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Chicago USA
  • Zainteresowania:Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Napisano 11.04.2007 - 16:22

tak,tak ogorki sa nieobierane! Sezon ogorkowy przed nami! Moja rodzinka bardzo lubi te salatke!

#4 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 17.07.2007 - 10:50

Czy nie powinno się dodać do tej sałatki oleju? Czy ktoś już robił tę sałatkę?

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#5 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 17.07.2007 - 12:39

Reni, robię podobną sałatkę ale w moim przepisie jest 1 kg cebuli, 3 łyżki cukru i szklanka oleju. Bez oleju jeszcze nie robiłam.

#6 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 17.07.2007 - 14:37

Dzięki Basiu! Dołożę w takim razie jeszcze cebuli i dodam olej. ;)

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#7 krynia1

krynia1

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. mazowieckie

Napisano 20.07.2007 - 20:19

Agusiu bardzo dziękuję za przepis. Ogóreczki wyszły pyszniutkie, jak na mój smak w sam raz. ;) Wcześniej robiłam sałatkę szwedzką ale z innego przepisu i była jakby to nazwać trochę "uboższa" w smaku ;) Dzięki za przepis! Pozdrawiam

#8 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 20.07.2007 - 21:20

 A dodawałaś Kryniu olej? Ja dałam pół szklanki. Jakoś brakowało mi go w tym przepisie. Pozdrawiam. Renata

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#9 krynia1

krynia1

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:woj. mazowieckie

Napisano 21.07.2007 - 14:36

Nie. Właśnie nie dodawałam oleju, ale te z przepisu Agusi i tak wyszły dobre. Ale chyba będę jeszcze dorabiała kilka słoiczków to spróbuję z olejem. Pozdrowionka!

#10 mamalu

mamalu

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice/Essen

Napisano 03.10.2007 - 22:25

Naprawde pychotka.Zrobilam tylko z dodatkiem oleju.Polecam goraco :mrgreen:
Asia i Adas moje szczescie.





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  AnnaK : (23 marzec 2014 - 22:08) W piątek i w sobotę było wiosennie +20st i pełne słońce. Dziś pochmurno, deszczowo i niezbyt ciepło.
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) U nas tak samo
@  figiel : (25 marzec 2014 - 13:53) a dzisiaj też pada
@  widlowy : (27 marzec 2014 - 13:15) witam
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) Witajcie :)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) u nas teraz ładnie jest
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) słonecznie i gorąco ;)
@  Dorota : (27 marzec 2014 - 16:42) a ranki są mroźne
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) Witajcie :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.