Wita, jest to mój pierwszy wpis na tym forum:) Chciałabym podzielić się z Wami moim super przepisem na biszkopt. Według tego przepisu piekła jeszcze moja babcia... i zawsze się udaje! Do tego jest szybciutki i prosty:
Ubić 5 białek ze szczyptą soli, dodać szklankę cukru i ponownie ubić, dodać żółtka z tych 5 jajek- ubić oraz dodać szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dokładnie wymieszać, wylać na blachę ok 20-30 min w piekarniku i gotowe, mamy PYSZNY biszkopt:) polecam i zyczę smacznego
Extra Przepisy
Najlepszy, Najprostszy I Zawsze Udający Się Biszkopt:)
Rozpoczęty przez
Gość_edytka0123_*
, 16.05.2007 17:14
4 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_edytka0123_*
Napisano 16.05.2007 - 17:14
Napisano 28.05.2007 - 21:27
Edyta ja jeszcze dodaje ocet do jajek+proszek do pieczenia+1 lyzeczka octu. Wtedy biszkopt nie opada a zarazem jest puszysty.Pozdrawiam.

Napisano 30.05.2007 - 16:10
Witam, ja rowniez mam przepis na biszkopt ktory zawsze sie udaje. otoz na 1 jajko 4 dkg maki i 4dkg cukru. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ciagle ubijajac, nastepnie dodajemy zoltka, ubijamy. do ubitej masy dodajemy powoli przesiewana make i mieszamy lyzka drewniana. Ciasto przelac do wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka formy i piec na jasnabrazowy kolor. np na duza tortownice 10 jaj i po 40 dag cukru i maki.
Jezeli chcemy zrobic biszkopt orzechowy dodajemy zamiast polowy ilosci maki zmielone orzechy, kokos, mak, migdali itp. Biszkopt wyjmowac goracy z formy, mozna tez smialo sprawdzac czy jest gotowy wykalaczka:) SMACZNEGO:)
Jezeli chcemy zrobic biszkopt orzechowy dodajemy zamiast polowy ilosci maki zmielone orzechy, kokos, mak, migdali itp. Biszkopt wyjmowac goracy z formy, mozna tez smialo sprawdzac czy jest gotowy wykalaczka:) SMACZNEGO:)
#4 Gość_wenezuela_*
Napisano 31.05.2007 - 21:37
Ja robię biszkopt w bardzo prosty sposób. Ile jajek tyle łyżek mąki, cukru...czyli np
6 jajek
6 łyżek (płaskich) stołowych mąki tortowej
-||- cukru
szczypta soli
Białka ubijam na sztywno dodaję sól, następnie dodaję na przemian żółtko, cukier(łyżka) ciągle ubijając ,ważne żeby "wtłoczyć" jak najwiecej powietrza w trakcie ubijania.Na końcu dodaję przesianą mąkę delikatnie mieszając. Nigdy nie otwieram piekarnika podczas pieczenia, bo wtedy opada.
6 jajek
6 łyżek (płaskich) stołowych mąki tortowej
-||- cukru
szczypta soli
Białka ubijam na sztywno dodaję sól, następnie dodaję na przemian żółtko, cukier(łyżka) ciągle ubijając ,ważne żeby "wtłoczyć" jak najwiecej powietrza w trakcie ubijania.Na końcu dodaję przesianą mąkę delikatnie mieszając. Nigdy nie otwieram piekarnika podczas pieczenia, bo wtedy opada.
Napisano 03.06.2007 - 14:18
Zawsze kupowałam gotowe spody biszkoptowe.
Pewnie dla tego, że kiedyś kilkakrotnie udało mi się stworzyć super zakalca zamiast pulchnego smaczne biszkopta.
To się zmieni moi drodzy!
Upiekłam cudny biszkopt z przepisu edytka0123, no i moje dziecię miało piękny tort truskawkowy na dzień dziecka.
Dzięki.
Pewnie dla tego, że kiedyś kilkakrotnie udało mi się stworzyć super zakalca zamiast pulchnego smaczne biszkopta.
To się zmieni moi drodzy!
Upiekłam cudny biszkopt z przepisu edytka0123, no i moje dziecię miało piękny tort truskawkowy na dzień dziecka.
Dzięki.