Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kotlety Mielone Faszerowane Pieczarkami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdalenka_23

magdalenka_23

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 124 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisano 17.06.2007 - 15:07

składniki: 0,5 kg ulubionego mięska mielonego 1 jajko jedna sucha bułka mleko do namoczenia bułki/ew. woda duża cebulka 0,5 kg pieczarek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz, sól, itp. olej do smażenia przygotowanie: obrane pieczarki należy drobno pokroić i udusić pod przykryciem z dodatkiem soli do smaku. cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. połowę należy dodać do mięsa a połowę do uduszonych pieczarek, to samo należy zrobić z natką pietruszki. przygotowujemy mięso, mieszając je z bułką, jajkiem i przyprawami. DO MIĘSA DADAJEMY O POŁOWĘ PORCJI SOLI, MNIEJ NIŻ ZAWSZE GDYŻ PIECZARKI ODDADZĄ SWOJĄ SÓL W TRAKCIE SMAŻENIA!!!! ja daję pół płaskiej łyżeczki soli. na dłoni rozpłaszczamy placek z mięsa na grubość 0,5 cm, na środek dodajemy czubatą łyżkę farszu pieczarkowego. należy złożyć dłoń do środka, a druga skleić brzegi kotlecika, kika razy obrucić go w dłoni, sprawdzając czy nigdzię nie prześwitują pieczarki. tak przygotowany kotlecik należy obtoczyć w bułce tartej - najlepiej utartej własnoręcznie - i na patelnię. smaży się go krócej niż normalnego mieloniaka. można je podać z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. kotleciki są rewelacyjne w smaku, do tego można zaskoczyć domowników :razz: gdyż z wieszchu wyglądają jak zwykły mieloniak. jeśli kotlety będą wędrowały na stół prosto z patelni, do farszu pieczarkowego można dodać garść utartego żółtego sera z podanych składników wyjdzie 5-6 sporych kotlecików.

#2 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 491 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 14.10.2007 - 12:04

Robiłam te kotlecki wielokrotnie.Mogą być również obtoczone w mące,obsmażone i duszone w sosie np.pieczrkowym.

#3 justhi

justhi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 279 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 14.10.2007 - 15:38

U mnie te kotlety robi się z grzybami z lasu. B.dobre <mniam>





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  figiel : (01 październik 2014 - 07:29) co do grzybów , to narazie nie ma , czekamy :)
@  figiel : (02 październik 2014 - 14:22) witam !
@  AnnaK : (09 październik 2014 - 20:42) U nas jest sucho to i grzybów nie ma, a szkoda, bo dziś było 24stopnie i noc ciepła więc mogłyby rosnąć.
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) Witajcie wieczorową porą :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) oglądał ktoś mecz??
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:48) mamy kolejne zwycięstwo - pięknie! :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) Miniu mówią o lasach pyrzowickich, że tam są - były grzybki
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) mówiłaś że tam kiedyś zbierałaś ;)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:49) ja w tym roku na grzybkach nie byłam
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) u nas rosną tez pod modrzewiem maślaczki :)
@  Dorota : (11 październik 2014 - 23:50) miłej nocki dla wszystkich :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:23) witam!!! piękne zwycięstwo ...ale też i zobowiązujące :)
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) co do grzybów , to u nas zaczęły rosnąć prawdziwki i kożlaki ,le jest sucho w lesie , mogłoby popadać
@  figiel : (13 październik 2014 - 10:24) miłego dnia wszystkim :)
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) witam ! jestem ciągle wylogowywana , kiedy się zaloguję, mam wiadomość -'nie masz uprawnień do tego' .....
@  figiel : (14 październik 2014 - 09:29) może mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje ?
@  AlicjaBar : (17 październik 2014 - 11:19) Witam tak sobie czytam o pigwie i pigwowcu ja robie od kilku lat przetwory kroje owoce zasypuje warstwowo owoc cukier jak pusci sok to do butelek a reszte podsmażam jak dżem miksuje blenderem i do słoiczków pychota na chleb
@  figiel : (17 październik 2014 - 12:15) witam ! i znowu jestem za każdym razem wylogowywana :(,jak wchodze na stronę to tylko raz po zalogowaniu
@  kalina : (29 październik 2014 - 12:46) 1000SMAKÓW ŚWIATA Jeśli szukacie nowych ciekawych przypraw i już tych nam dobrze znanych w przystępnych cenach zajrzyjcie do sklepu internetowego, szuka wysyłka a przyprawy naprawde ciekawe, posiadamy tez duży wachlarz herbat 1000smakowswiata.pl
@  kalina : (29 październik 2014 - 14:49) Jeśli interesują Was produkty EKO zapraszam na stronę ekofun.pl u nas znajdziecie dużo ciekawych i zdrowych produktów promujących zdrowy tryb życia