Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kotlety Mielone Faszerowane Pieczarkami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdalenka_23

magdalenka_23

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 185 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:mazowieckie

Napisano 17.06.2007 - 15:07

składniki: 0,5 kg ulubionego mięska mielonego 1 jajko jedna sucha bułka mleko do namoczenia bułki/ew. woda duża cebulka 0,5 kg pieczarek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz, sól, itp. olej do smażenia przygotowanie: obrane pieczarki należy drobno pokroić i udusić pod przykryciem z dodatkiem soli do smaku. cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. połowę należy dodać do mięsa a połowę do uduszonych pieczarek, to samo należy zrobić z natką pietruszki. przygotowujemy mięso, mieszając je z bułką, jajkiem i przyprawami. DO MIĘSA DADAJEMY O POŁOWĘ PORCJI SOLI, MNIEJ NIŻ ZAWSZE GDYŻ PIECZARKI ODDADZĄ SWOJĄ SÓL W TRAKCIE SMAŻENIA!!!! ja daję pół płaskiej łyżeczki soli. na dłoni rozpłaszczamy placek z mięsa na grubość 0,5 cm, na środek dodajemy czubatą łyżkę farszu pieczarkowego. należy złożyć dłoń do środka, a druga skleić brzegi kotlecika, kika razy obrucić go w dłoni, sprawdzając czy nigdzię nie prześwitują pieczarki. tak przygotowany kotlecik należy obtoczyć w bułce tartej - najlepiej utartej własnoręcznie - i na patelnię. smaży się go krócej niż normalnego mieloniaka. można je podać z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej i marchewki. kotleciki są rewelacyjne w smaku, do tego można zaskoczyć domowników :razz: gdyż z wieszchu wyglądają jak zwykły mieloniak. jeśli kotlety będą wędrowały na stół prosto z patelni, do farszu pieczarkowego można dodać garść utartego żółtego sera z podanych składników wyjdzie 5-6 sporych kotlecików.

#2 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 528 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 14.10.2007 - 12:04

Robiłam te kotlecki wielokrotnie.Mogą być również obtoczone w mące,obsmażone i duszone w sosie np.pieczrkowym.

#3 justhi

justhi

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 345 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 14.10.2007 - 15:38

U mnie te kotlety robi się z grzybami z lasu. B.dobre <mniam>





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!