Babka Piaskowa Z Mąki Ziemniaczanej I
Rozpoczęty przez ina12, 25.06.2007 23:38
21 odpowiedzi w tym temacie
#17 Gość_arturo287_*
Napisano 01.09.2010 - 12:38
Użytkownik kaya dnia 21.01.2009 - 00:56 napisał
Hej!
Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle?
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny
Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle?
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny
Witam wszystkich zainteresowanych.
Kochani,jestem cukiernikiem z zawodu.Pamiętajcie kochani iż przy każdym piaskowym cieście jak i zarówno przy bezach czy to są same białka czy tez całe jaja ubijane z cukrem pamietać musimy o tym aby ubijać je zawsze na najwiekrzych obrotach do całkowitego rozkładu cukru.Jak to sprawdzić?(zanużyć palec w roztrzepanych jajach obliznąć go.Nie powinno być czuć grudek cukru).Dopiero teraz możemy dodawać kolejne składniki.Tym sposobem gwarantuję że unikniecie zakalca !!!Powstawał on dlatego iż nie dokładnie roztrzepane jaja z cukrem,w dalszym połączeniu z proszkiem do pieczenia zamiast wytwarzać bakterie powodujące spulchnianie ciasta,zabijały się nawzajem(zarówno cukier zabijał pracę proszku do pieczenia i na odwrót),a powinna być współpraca tych dwóch składników.Dobrze roztrzepane jaja z cukrem nie utworzą zakalca.ZAPEWNIAM I POZDRAWIAM.
Napisano 15.02.2011 - 16:49
A ja uwielbiam tą babkę ale w 80% przypadków wychodzi mi zakalec. NIe mam pojęcia dlaczego, już ubijam długo jajka z cukrem do białego, tak aby w palcach nie było czuć grudek cukru. Potem tylko szybko wmieszuje reszte składników. Margaryna/ masło bo robiłam z tym i z tym mam rozpuszczoną i ostudzoną. Piekłam ją i u siebie i u mojej mamy w piekarniku i jest tak samo tzn najczęścviej wychodzi nam zakalec, ale kilka razy w życiu zdarzyło się że wyszła puszysta jak chmurka. I kompletnie nie iem od czego to zależy. Najgorsza wychodzi jak długo ubijam wszystko tzn najpierw jajka z cukrem i reszte tez. Następnym razem poubijam dłużej po podaniu margaryny na sam koniec bo już sama nie mam pojęcia co inaczej jeszcze zrobić żeby wyszła.
Napisano 15.02.2011 - 17:05
Może to wina jakości margaryny?Ja kilka razy już przejechałam się na tych marketowych i teraz tylko palmę zieloną kupuję albo zwykłą/niebieską /mleczną.
Napisano 15.02.2011 - 18:11
Chyba nie bo zawsze kupuje Kasię, ale też często robię na maśle i jest dokładnie to samo :/
Napisano 16.02.2011 - 16:37
Kasia i Palma chyba są najlepsze do wszystkich wypieków
Napisano 18.07.2011 - 12:22
Upiekłam dzisiaj babkę i niestety po środku ciasta wyszedł zakalec. Wymieszałam dobrze,na wolnych obrotach i cóż pieski zjedzą....