Skocz do zawartości

Babka Piaskowa Z Mąki Ziemniaczanej I


Rekomendowane odpowiedzi

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jaja 25 dag margaryny szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Całe jaja ubić z cukrem, dodać przesianą makę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem. Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec w temp. 180*C ok. 30 minut.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...
  • 2 miesiące później...

Hej! Upiekłam dziś babkę Halinki i ku zdziwieniu wyszedł mi kompletny zakalec. krok po kroku zastosowałam się do przepisu a po upieczeniu nie nadawało się do spożycia. czy ktoś może mi powiedzieć co robię żle? pozdrawiam i czekam na podpowiedzi P.s. Halinko przepis na drożdżówkę bez ubrania jest naprawdę świetny

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaya ja myślę że dokładnie nie wymieszałaś składników, czy jest dobrze upieczona to napewno sprawdzałaś patyczkiem. Na drugi raz śmiało możesz zmiksować ciasto ale na małych obrotach. Za wiadomość drożdżówki dziękuję i pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...
Halinko,nie wiem dlaczego,babka kompletnie mi nie wyszła :mrgreen: zakalec jak sie patrzy...wszystko,po kolei robiłam jak w przepisie,mieszałam mikserem,tłuszcz był wystarczająco chlodny,ale babka nie wyszła :oops: ,co nie tak zrobiłam?? zawsze babki mi się udają, a tutaj niestety,nie :-(
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Alu naprawdę nie wiem co to może być za przyczyna. Przepis ten liczy sobie już 18 lat i niejednej osobie użyczyłam i nie było zakalca, a tu dowiaduję sie o dwóch zakalcach. Tak bardzo bym chciała doradzić, a jestem bezradna. Na drożdżówkę bez urabiania przepis dałam męża siostrze, dwa razy piekła i zawsze się jej nie udała, powiedziała że drożdżowego ciasta nie będzie piekła bo obojętnie jakie robiła to było nie udane, a inne wypieki robi naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko,również nie wiem co się stało? przecież jestem juz nie młodą kucharką,i aż mnie zamurowało jak wbiłam patyczek i zobaczyłam,że z wierzchu jest leciutkie i mokre ciasto a dalej patyczek wchodzi jak po grudzie,bo niżej była mąka nie wyrośnięta...już był zakalec,a w piekarniku sidziała babka prawie godzinę :mrgreen: ...może kiedyś spróbuję ją upiec,nie wiem? na razie to nawet nie myslę o pieczeniu babki :oops:

Pozdrawiam :-(

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Po przeczytaniu kilku postów, że babka nie wyszła (zakalec) upiekłem babkę

jeszcze raz, tylko w innej formie. Babka wyszła puszysta, rozpływa się w ustach.

Przepis bardzo dobry :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.