Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przetwory Na Zimę- Pochwalcie Się


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 16.07.2007 - 11:00

Pora na przygotowywanie przetworów na zimę! Jakie już zrobiliście? Zrobiłam dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem z czarnej porzeczki, sok z czerwonej porzeczki, teraz robię wiśnie do placka, ogórki kiszone, cukinie z zalewie musztardowo-chrzanowej, ogórki z curry. Na razie tyle, ale to jeszcze nie koniec..... Acha- jeszcze zamroziłam truskawki. :-D :-D :-D

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


r e k l a m a

#2 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 16.07.2007 - 11:07

Reniu już masz sporo zapasów...ja zrobiłam ogórki kiszone ogórki konserwowe sok malinowy dżem malinowy syrop z kwiatu czarnego bzu dżem wiśniowy To chyba tyle,ale jeszcze nie koniec,bo trzeba będzie jeszcze dorobić ogórków,papryki itp.
POZDRAWIAM!!!

#3 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 16.07.2007 - 11:12

Słyszałam Doruniu,że syrop z czarnego bzu jest dobry na przeziębienie. Mogłabyś dorzucić przepisik? Pozdrawiam :-D

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#4 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 16.07.2007 - 12:52

Reniu ja robiłam ten syrop z forum,a znajdziesz go na tej stronie polecam ten syrop bo jest smaczny i zdrowy :-D
Pozdrawiam :-D
POZDRAWIAM!!!

#5 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 16.07.2007 - 13:52

No to straciłam okazję, bo bez chyba kwitnie od maja do czerwca. Muszę czekać do następnego roku. :-D Acha- dzięki za tego linka. Nie zauważyłam go wcześniej.

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#6 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 16.07.2007 - 14:29

Chyba jeszcze nie dojrzałam do robienia przetworów. Jestem chyba zbyt leniwa i wole pójść na łatwiznę i kupić gotowca albo skubnąć coś od mamy.... jedyne co zrobiłam to zamroziłam truskawki. Ja czekam na grzyby :-D

#7 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 16.07.2007 - 20:45

Zuziorku grzyby już są w lesie...ja już kilka razy jadłam,ale do słoiczków jeszcze nie robiłam ;)
POZDRAWIAM!!!

#8 iwona30

iwona30

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1337 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:podkarpacie

Napisano 16.07.2007 - 21:26

Już pomału zwiększam kolekcję swoich przetworów, tylko nie wiem kto zje z poprzednich lat ;) , mam fioła na punkcie robienia przetworów zawsze coś nowego próbuję, mój tato zawsze się ze mnie śmieje że jestem po uszy umazana on to nazywa (kucianie) hi hi ;) , jak na razie to zrobiłam: - ogórki kiszone - korniszony - musztardę - sok z malin za niedługo będę robić dżem z czerwonej porzeczki, sok z winogrona ciemnego uwielbiam ten smak a jaki dżem jest pyszny, jarzynkę, leczo, marynowane ogórki z papryką itd: Grzybki to zbieramy w swoim lesie, ja mam trochę żyłkę grzybiarza nie wytrzymałabym gdybym nie poszła do lasu, dobrze że mam blisko bo za płotem,także już parę prawdziwków ususzyłam i robię weczki i później rozdaję tym którzy nie mają,a z pozostałych to robię sos.

#9 zuziorek

zuziorek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 729 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Trójmiasto

Napisano 16.07.2007 - 21:34

Doruniu wiem, że juz są ale nie ma mojego mężą. Więc nie ma kto grzybków nazbierać. Ja lasu unikam bo boje się kleszczy ;)

#10 ina12

ina12

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3988 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 17.07.2007 - 00:39

Kasiu kleszcze są wszędzie, przed blokiem bo są drzewa, na działkach i.t.p. Trzy lata bodajże temu wyprowadziłam psa i kleszcza miałam na ramieniu i to w maju aż chirurg się dziwił który mi usuwał w szpitalu bo miałam cały zaogniony plac. Pozdrawiam
Pozdrawiam

#11 batirek

batirek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 145 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Lublin
  • Zainteresowania:kuchnia dom

Napisano 17.07.2007 - 10:28

Reniu,czy mogłabyś podać przepis na cukinie w zalewie musztardowo-chrzanowej,będę wdzięczna,gdyż urodzaj na cukinie mam olbrzymi.Dziękuję,pozdrawiam
Wioletta

#12 renigliwice

renigliwice

    noemi

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 863 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Zainteresowania:Dobra książka, muzyka, marszobiegi, organizowanie przyjęć weselnych,

Napisano 17.07.2007 - 11:27

Witaj Batirek! Ja robiłam cukinię wedłg tego przepisu: http://www.smaczny.p...w...t=0&start=0
Cukinię obrałam i pokroiłam w słupki długości słoika. Już otworzyliśmy słoik. Bardzo nam smakuje. Pozdrawiam.

Kartki na każdą okazję mojej synowej: http://artillo.pl/shop/mprojekt.html
WIęcej tutaj: http://projektujetoiowo.blogspot.com/

 


#13 sylwia791

sylwia791

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów

Napisano 17.07.2007 - 12:53

MAM PROSBE PODAJCIE PRZEPIS NA CUKINIE W SLOICZKACH BO TEN LINK JEST DO OGORECZKOW MUSZTARDOWYCH A MAM CUKINIE I ZABARDZO NIE MAM CO Z NIA ZROBIC

#14 baśka96

baśka96

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 309 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 17.07.2007 - 12:53

Wszystkie dziewczyny pracujecie jak pszczólki,ja też już co nie co zrobiłam ale najbardziej jestem zadowolona z przepisu na buraczki całe pasteryzowane w słoiku.Przepis jest z naszego forum , Twojego autorstwa Reni. Buraki wyszły super, zrobiłam jeszcze 15 słoików litrowych.Pycha.Poza burakami zrobiłam ogróki kiszone, konserwowe, w musztardzie, sałatkę szwedzką,dżem jagodowy, jagody w sosie własnym/ z przepisu Iny 12/,sałatkę buraczki z kapustą/ też Iny/, wiśnie w syropie, powidła śliwkowe , dżem agrestowy. Na razie to wszystko ale planów jeszcze trochę mam.

#15 sylwia791

sylwia791

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 37 postów

Napisano 17.07.2007 - 12:58

O MOJ BOZE ILE PRZETWOROW PRACUJECIE NAPRAWDE NO TO JA TEZ SIE WAM POCHWALE ZROBILAM CALY DYMION WINKA Z WISNI ;) ;) NO I ZAMIERZAM ROBIC OGORECZKI ALE MAM PATENT OGORKI MALOSOLNE W BECZULCE WIECIE TAKIE DO ZJEDZENIA TERAZ SA LEPSZE GDY ZAMIAST KORZENIA CHRZANU DA SIE LISCIE Z CHRZANU DUZO LISCI SA TWARDSZE I WYDAJE MI SIE LEPSZE





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!