Extra Przepisy
Białkowiec
Rozpoczęty przez ina12, 02.03.2008 17:23
20 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02.03.2008 - 17:23
Białkowiec
3 szklanki mąki
szklanka białek
szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub olejek
Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.
3 szklanki mąki
szklanka białek
szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub olejek
Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.
Pozdrawiam
Napisano 02.03.2008 - 18:31
Halinko ja osobiście nie potwierdzam-bo teraz nie jem słodyczy
, ale po opiniach mojej rodzinki piszę ,że ten placuszek jest świetny.
Mam ten przepis od niedawna -z innego żródła i robię w formie babki.
Proporcje są ciutek inne bo mam 1 kostkę margaryny rozpuszczonej i dodaje się letnią i 1 szklankę ciepłego mleka a cukier zmniejszyłam do 1 szklanki.
Jest naprawdę bardzo puszysta,dodałam olejek cytrynowy.
Polecam z czystym sumieniem -u mnie właśnie poszedł ostatni kawałeczek.
Halinko oczywiście stawiam 5,pozdrawiam.
Dodam jeszcze ,że ma tę zaletę iż nie zawiera cholesterolu-gdyż nie daje się żółtek.

Tylko nie mogę dodać oceny ,ale każdy kto spróbuje powie że jest wyśmienita.
Mam ten przepis od niedawna -z innego żródła i robię w formie babki.
Proporcje są ciutek inne bo mam 1 kostkę margaryny rozpuszczonej i dodaje się letnią i 1 szklankę ciepłego mleka a cukier zmniejszyłam do 1 szklanki.
Jest naprawdę bardzo puszysta,dodałam olejek cytrynowy.
Polecam z czystym sumieniem -u mnie właśnie poszedł ostatni kawałeczek.
Halinko oczywiście stawiam 5,pozdrawiam.
Dodam jeszcze ,że ma tę zaletę iż nie zawiera cholesterolu-gdyż nie daje się żółtek.
Tylko nie mogę dodać oceny ,ale każdy kto spróbuje powie że jest wyśmienita.
Napisano 02.03.2008 - 20:11
Eluniu bardzo dziękuję za opinię i ocenę. Ale przypadek, Ty upiekłaś z mojego przepisu, a ja z Twojego Ptysia który jest pyszny.
Pozdrawiam
Napisano 02.02.2010 - 20:59
Robię tego białkowca za każdym razem jak zostają mi białka z pączków. Dodaję olejek cytrynowy i startą skórkę i ma fajny aromat i bardzo nam smakuje.
Dziękuję i pozdrawiam!
Zdjęć nie zdążyłam zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam!
Zdjęć nie zdążyłam zrobić.
Napisano 21.02.2010 - 10:44
Wczoraj skusiłam sie na to ciasto. I z pełnym przekonaniem moge powiedziec ,że jest pyszniutkie. Zrobiłam z sokiem i skórka cytrynową. Jest puszyste i nie suche. Pychota.
Napisano 25.02.2010 - 22:42
Aness Dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie i pomyślną wiadomość.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 09.11.2011 - 14:26
przepraszam nie umiem zamieścić zdjęcia ...administrator może skopiować zdjęcie z mojego bloga tu na smaczny
http://odskoczniajut...ka-z-jajek.html
http://odskoczniajut...ka-z-jajek.html
Napisano 09.11.2011 - 16:42
Witaj Justynko - kopę lat !!
- fajnie ,ze do nas zajrzałas , mam nadzieję ,ze zostaniesz na dłużej
.
Podziwiam zdolne ręce - gratuluję talentu !!! pozdrawiam !
Podziwiam zdolne ręce - gratuluję talentu !!! pozdrawiam !
Napisano 09.11.2011 - 21:50
Justynko a ja Tobie dziękuję za skorzystanie z tego przepisu i miły komentarz. Błysnęłaś dalszym swoim talentem.
Ciekawi mnie bardzo czy ponownie zaczniemy razem wszyscy na smacznym współpracować?.
Jeżeli tak to będę musiała się przywitać.
Pozdrawiam
Ciekawi mnie bardzo czy ponownie zaczniemy razem wszyscy na smacznym współpracować?.
Jeżeli tak to będę musiała się przywitać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Napisano 11.11.2011 - 19:14
Fajnie by było Ineczko, tak znowu być razem na forum
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 14.11.2011 - 10:37
Witam dziewczyny i ja także po tak długiej przerwie witam Dorotkę,Halinkę ,Justynke i drugą Dorotkę..powiem szczerze ,że stęskniłam się za Wami .Mam nadzieje ,że teraz częściej będę mogła zaglądać na forum.
Było by miło gdyby ktoś mnie jeszcze pamiętał....
Było by miło gdyby ktoś mnie jeszcze pamiętał....
Napisano 14.11.2011 - 16:04
Witaj Elu 
Pamiętamy Cię, pamiętamy i z Twoich przepisów często korzystamy
Widzę, nowe, ciekawe przepisy na forum, ślicznie dziękuję Ci Elu
Ja też się stęskniłam Dziewczyny za Wami, za nowymi przepisami, za Waszymi poradami i odpowiedziami...
Pamiętamy Cię, pamiętamy i z Twoich przepisów często korzystamy
Widzę, nowe, ciekawe przepisy na forum, ślicznie dziękuję Ci Elu
Ja też się stęskniłam Dziewczyny za Wami, za nowymi przepisami, za Waszymi poradami i odpowiedziami...
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Napisano 14.11.2011 - 18:17
Elu witam Cię i pamiętam doskonale
Pozdrawiam
Napisano 14.11.2011 - 20:03
Ja również pamiętam o Eli, tym bardziej, że korzystałam z jej rad i przepisów, pozdrawiam serdecznie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa
Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||