Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Białkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Białkowiec 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy lub olejek Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.

post-2336-1204471396_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko ja osobiście nie potwierdzam-bo teraz nie jem słodyczy :lol: , ale po opiniach mojej rodzinki piszę ,że ten placuszek jest świetny. Mam ten przepis od niedawna -z innego żródła i robię w formie babki. Proporcje są ciutek inne bo mam 1 kostkę margaryny rozpuszczonej i dodaje się letnią i 1 szklankę ciepłego mleka a cukier zmniejszyłam do 1 szklanki. Jest naprawdę bardzo puszysta,dodałam olejek cytrynowy. Polecam z czystym sumieniem -u mnie właśnie poszedł ostatni kawałeczek. Halinko oczywiście stawiam 5,pozdrawiam. :razz: Dodam jeszcze ,że ma tę zaletę iż nie zawiera cholesterolu-gdyż nie daje się żółtek. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tylko nie mogę dodać oceny ,ale każdy kto spróbuje powie że jest wyśmienita.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Eluniu bardzo dziękuję za opinię i ocenę. Ale przypadek, Ty upiekłaś z mojego przepisu, a ja z Twojego Ptysia który jest pyszny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię tego białkowca za każdym razem jak zostają mi białka z pączków. Dodaję olejek cytrynowy i startą skórkę i ma fajny aromat i bardzo nam smakuje. Dziękuję i pozdrawiam! Zdjęć nie zdążyłam zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj skusiłam sie na to ciasto. I z pełnym przekonaniem moge powiedziec ,że jest pyszniutkie. Zrobiłam z sokiem i skórka cytrynową. Jest puszyste i nie suche. Pychota. ;) :-) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aness Dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie i pomyślną wiadomość. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podnoszę temat dziś upiekłam tego białkowca Ino dziękuję za sprawdzony przepis teraz już wiem że zawsze z białek upiekę tą babkę Pozdrawiam wszystkich widzę że na forum jest jeszcze parę mi znanych osób

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Justynko - kopę lat !! :) - fajnie ,ze do nas zajrzałas , mam nadzieję ,ze zostaniesz na dłużej :) . Podziwiam zdolne ręce - gratuluję talentu !!! pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Justynko a ja Tobie dziękuję za skorzystanie z tego przepisu i miły komentarz. Błysnęłaś dalszym swoim talentem. Ciekawi mnie bardzo czy ponownie zaczniemy razem wszyscy na smacznym współpracować?. Jeżeli tak to będę musiała się przywitać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajnie by było Ineczko, tak znowu być razem na forum :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam dziewczyny i ja także po tak długiej przerwie witam Dorotkę,Halinkę ,Justynke i drugą Dorotkę..powiem szczerze ,że stęskniłam się za Wami .Mam nadzieje ,że teraz częściej będę mogła zaglądać na forum. Było by miło gdyby ktoś mnie jeszcze pamiętał.... :cool:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Elu :grin: Pamiętamy Cię, pamiętamy i z Twoich przepisów często korzystamy :grin: Widzę, nowe, ciekawe przepisy na forum, ślicznie dziękuję Ci Elu :grin: Ja też się stęskniłam Dziewczyny za Wami, za nowymi przepisami, za Waszymi poradami i odpowiedziami...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.